Иновативното ново приложение на какаото

6613
Иновативното ново приложение на какаото

© Pixabay.com

Най-големият производител на какао в света Кот д‘Ивоар е открила находчива нова употреба на растението, която може да захранва с електричество милиони домове.

Ако наскоро сте хапвали шоколадово лакомство, има голяма вероятност какаото в него да идва от Кот д‘Ивоар. Тази западноафриканска страна е най-големият производител на какао в света, като от там идват над 40% от всички какаови зърна.

В индустрията за добив на какао в страната работят над 6 милиона души, а това е най-големият експортен продукт на Кот д‘Ивоар. Какаовите зърна от страната „зареждат“ хората по света от десетилетия, но сега друга част от какаовото растение скоро ще дава електроенергия на Кот д‘Ивоар.

Ценното какаово зърно е само една малка част от какаовото растение. Зърната се изнасят, като в чужбина се използват за производството на шоколади, сладкарски изделия и напитки, докато черупките на зърната, люспите от шушулките и течността, която се отделя при ферментацията, обикновено се изхвърлят. В световен мащаб обемите на какаовите отпадъци нарастват постоянно.


Тези отпадъци сега се очаква да се превърнат в значителна част от прехода на Кот д‘Ивоар към използването на енергия от възобновяеми източници. След проведени успешно пилотни проекти, Кот д‘Ивоар започна работа по електроцентрала на биомаса, която ще използва отпадъци от какаовите растения.

Съоръжението ще се намира в Диво - град, който произвежда голям дял от какаото в страната. В електроцентралата на биомаса отпадъците, останали от растението какао, ще бъдат изгаряни, захранвайки турбина, която ще генерира електричество, до голяма степен като традиционна електроцентрала на изкопаеми горива.

Защо трябва да започнем да ядем шоколад за закуска?Той всъщност е доста полезен

"Само тази електроцентрала ще може да задоволява енергийните нужди на 1.7 милиона души," казва пред BBC Япи Огу, управляващ директор на компанията Société des Energies Nouvelles (Soden), която участва в неговото строителство.

Подкрепа за отглеждането на какао

Електроцентралата на биомаса в Диво ще бъде най-голямата в Западна Африка, а Soden, с подкрепата на щатската Агенция за търговия и развитие, се очаква да я завърши до началото на 2023 г. Тя ще има капацитета да произвежда между 46 и 70 мегавата електричество годишно, според Огу.

Проучвания показват, че съоръжението може да намали емисиите на парникови газове с 4.5 млн. тона, в сравнение със съществуващите в момента енергийни източници.

Кот д‘Ивоар в момента осигурява по-голяма част от електроенергията си от изкопаеми горива, като природният газ генерира 70% от електроенергията в страната. Африканската държава си е поставила цел да увеличи дела на електроенергията от възобновяеми енергийни източници до 42% и да намали вредните емисии с 28% до 2030 г.

В страната с бързо нарастващи енергийни нужди иновациите, като използването на отпадъците от какао, могат да бъдат от голямо значение.

Проектът ще струва общо около 131 млрд. западноафрикански франка (244 млн. долара). Има планове за построяването в страната на още девет други подобни електроцентрали, които ще генерират електричество от какаови отпадъци. Те ще бъдат построени в райони, където се отглежда какао и където суровината е в наличност.

Освен използването им за производството на електроенергия от възoбновяеми източници, местните власти се надяват, че какаoвите отпадъци ще подобрят благосъстоянието на близо 600-те хиляди фермери в страната, които отглеждат какао.

В последните години много фермери в тази сфера се пренасочват към по-доходoносни култури, като бананите, заради прекалено голямото предлагане на какао. Този проблем се задълбочи допълнително по време на пандемията от COVID-19.

Освен откриването на нова електроцентрала, правителството на Кот д‘Ивоар предложи и създаването на кооператив на фермерите, отглеждащи какао. Така обединения от фермери ще могат да пестят пари, да имат достъп до заеми и да получават дивиденти, с които да подкрепят своите семейства и бизнес.

Кот д‘Ивоар не е единствената държава производител на какао, която използва отпадъците от растението. В Гана тази суровина вече се използва за генерирането на електричество в малки мащаби.

Намирането на повече приложения на отпадъчните продукти на една от най-обичаните култури в света може да помогне на фермерите да подсигуряват с какао шоколадовата индустрия години напред, въпреки че климатичните промени затрудняват отглеждането му. Дори и при култура, отглеждането на която е подложено на голям натиск обаче, има надежда.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg