Инвеститори под знака на песимизма

1003
Инвеститори под знака на песимизма

Инвеститорите очакват влошаване на световната икономическа ситуация през годината, показаха данните от юнското проучване на BofA Merril Lynch. 11% от инвеститорите, участвали в анкетата, очакват, че нещата ще стават все по-зле. За последен път подобен песимизъм бе завладял пазара през декември 2011 г. Пазарните участници очакват понижение на доходността на корпорациите и съкращават рисковите активи в портфейлите си.

Преди половин година инвеститорите бяха настроени по-оптимистично: ЕС бе приел Пакта за бюджетна дисциплина, Гърция се бе договорила за втория пакет от помощи, а европейските банки получиха рекорден обем евтини кредити в размер на1 трлн. евро от ЕЦБ. Тогава много инвеститори показаха апетит за риск.

През март обаче настроението на инвеститорите бе помрачено от новините за начало на нова рецесия в ЕС и оптимистите намаляха: ако през март тези, които очакваха икономически растеж бяха 15%, през май те са точно толкова, колкото и песимистите (11%).

На пазара цари убеждението, че властите трябва да действат по-решително. Пазарът очаква въвеждането на общи еврооблигации и смекчаване на политиката на ЕЦБ в Европа и нови количествени облекчения в САЩ.

Докато правителствата не приключат с излишно сдържаната фискална политика, инвеститорите активно ще се спасяват от рискови активи, смятат от банката. „Бизнесът отива в контрациклични активи, тоест в отрасли, които не зависят от икономическите цикли. Това са телекомите, фармацията, битовите услуги. Те генерират доход почти без зависимост oт състоянието на икономиката. В тези сектори инвеститорите се надяват да прекарат неблагоприятния период на висока волатлност на пазара и така, с висока степен на вероятност, да съхранят своите спестявания и даже да излязат на печалба. Като цяло компаниите се опитват да излязат от пазарните рискове, избирайки риска на конкретна компания“.

Инвеститорите са разочаровани от всичко. Отбелязаният през миналия месец ръст на оптимизма пред перспективите за китайската икономика помръкна. Позитивите по отношение на развиващите се икономики си отидоха. Дори суровините губят привлекателност.

Единственото, което все пак възбужда интереса на инвеститорите, са акциите на американските компании.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg