Инвеститорите теглят милиарди от фондовете, инвестиращи в акции

1205
Инвеститорите теглят милиарди от фондовете, инвестиращи в акции

Инвеститорите изглежда са загубил вяра в акциите през тази година.

Само преди седмица договорните фондове, инвестиращи в акции в световен мащаб отчетоха втория най-голям еднодневен отлив на средства през 2011 г., което беше върха на продължилия четири седмици нетен отлив на инвестиции, показват данни на EPFR Global.

В световен мащаб инвеститорите са изтеглили 34 млрд. долара от фондовете за инвестиции в акции през тази година и са вложили 75 млрд. долара в облигации.

В САЩ фондовете за инвестиции, в това число борсов търгувани фондове и договорните фондове, са успели да привлекат минималните 4 млрд. долара нетни постъпления през тази година, докато фондовете, инвестиращи в инструменти с фиксирана доходност са привлекли цели 86 млрд. долара, според EPFR.

След като се опариха от два балона през последното десетилетие и са изправени пред втора световна финансова криза за последните три години, инвеститорите просто не искат да рискуват с акции.

Инвеститорите се опитаха да инвестират в акции през първата половина на годината, но започнаха да изтеглят средствата си през лятото, след като дебатът за тавана на дълга в САЩ се разгорещи, а опасенията около спасяването на Гърция нараснаха.

Не само облигационните фондове печелят от инвеститорите избягващи риска. Фондовете на паричните пазари са привлекли 3.2 млрд. долара в световен план през миналата седмица, продължавайки най-дългата си серия от седмични постъпления от 2008 г. насам, според данните на EPFR.

Автор: Илия Атанасов

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg