Инвеститорското доверие в Германия с 14-годишен минимум

589
Инвеститорското доверие в Германия с 14-годишен минимум

Инвеститорското доверие в Германия се е понижило до най-ниската си стойност от 14 години насам, в резултат на продължаващата криза на ипотечните пазари в САЩ, което води след себе си забавяне в сектора по целия свят.

Индексът ZEW, следящ инвеститорските нагласи, се е понижил през ноември до минус 32.5 пункта, в сравнение със стойността му от минус 18.1 пункта месец по-рано.

Резултатът се оказа значително по-лош от средните очаквания на анализаторите и най-нисък от февруари 1993 година насам.

До голяма степен негативните нагласи на немските инвеститори се предопределят и от силното повишение на еврото спрямо долара, което през изминалата седмица достигна невиждани в историята на търговия на валутната двойка стойности.

Скъпото евро прави европейските стоки по-малко предпочитани на международните пазари, от което се облагодетелстват производителите, обвързани с долара и особено китайските.

На фона на силното понижение на индекса на икономическите очаквания, този, следящ текущото състояние, се е стабилизирал през ноември, понижавайки се едва с 0.2 пункта, до ниво от 70 пункта.

Изследването е направено въз основа на мнението на 269 анализатори и институционални инвеститори.

Въпреки негативните данни обаче, еврото се стабилизира в нивата си на търговия спрямо долара, като към момента единната валута се разменя при нива над 1.46 долара за евро, на фона на тези под последното ниво в ранната сутрин.

Най-ниска стойност за деня единната валута регистрира при ниво от 1.4519 долара за едно евро.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

По-спокойни за утрешния ден с новия ипотечен кредит на БАКБ

„Лихвите се вдигат, Вашата-не“ е посланието на новия кредитен...