Инвеститорското доверие в Германия с по-голям от очаквания ръст през август

455
Инвеститорското доверие в Германия е нараснало през август с повече от предварителните прогнози на икономистите, след като еврото се обезцени, а цената на петрола отстъпи от рекордните си нива.

Индексът на центъра ZEW, който отчита доверието в Германия, е нараснал от минус 63.9 през юли, което е най-ниското ниво, откакто проучването започва през 1991 г. до минус 55.5 този месец. Икономистите очакваха индексът да нарасне до минус 62, показва осреднената прогноза на 43-ма икономисти, интервюирано от Bloomberg News.

Спадът от 24% в цените на петрола от рекордното ниво от 147.27 долара за барел, постигнато на 11 юли, оставя на компаниите повече средства, докато в същото време по-слабото евро подкрепя износа. Според института икономиката почти няма да нарасне през третото тримесечие. Основният немски фондов индекс DAX е загубил 20% от началото на годината.

Еврото леко се оскъпи и се разменяше най-много за 1.4690 долара след излизането на данните за индекса на инвеститорското доверие, в сравнение с 1.4665 долара преди това. След това европейската валута отстъпи и единица от нея се разменяше за 1.4653 долара във Франкфурт.

ThyssenKrupp AG и Salzgitter AG, най-големите германски стоманопроизводители на 14 август увеличиха прогнозите си за печалба за цялата година.

Международният валутен фонд миналата седмица повиши прогнозата си за растежа на германската икономика за тази година от 1.4 на 2%. Икономиката на страната е нараснала с 2.5% през 2007 г.

Независимо от това, икономическият институт DIW в Берлин вчера прогнозира, че БВП на Германия може да нарасне само с 0.1% през третото тримесечие. Икономиката на страната се е свила с 0.5% през второто тримесечие в сравнение с първото.

Някои компании търсят разширяване на Изток в по-бързо развиващите се икономики, с цел увеличаване на продажбите. Най-голямата строителна компания в Германия - Hochtief AG на 14 август повиши прогнозата си за печалба за цялата година, в следствие на нарастващо търсене от страна на пазари като Австралия и Азия.

Влошаването на перспективите за растеж на европейската икономика може да предотврати ново повишаване на лихвените проценти от страна на Европейската централна банка.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg