Инвестиционната оценка "продавай" все по-избягвана от щатските анализатори

987
Инвестиционната оценка

Анализаторите на Wall Street започват да следват принципа: за компаниите или хубаво, или нищо. Интересен е фактът, че никой от тях не поставил инвестиционна оценка "продавай" на никоя от компаниите от финансовия сектор през тази година, дори и на фона на значителните загуби, претърпени от техните акции, сочи изследване на Bloomberg.

Едни от водещите анализатори от инвестиционни банки, като Merrill Lynch & Co., UBS AG и Sanford C. Bernstein & Co., са поставили инвестиционна оценка "купувай" или "задръж" на финансовата компания Bear Stearns Cos., на фона на понижението в цената на акциите й от 39% през настоящата година.

Всъщност в това няма нищо странно, коментират пазарни участници. Компаниите плащат огромни по размер средства, за да поддържат директни отношения с мениджърите на водещи компании. Лоши инвестиционни оценки биха им "затворили вратите" към тези мениджъри. Така на практика се оказва, че за тях е много по-добре да дават инвестиционни оценки на компании, които според тях са добри, вместо да дават лоши за други.

Едва 7% от препоръките на специалистите на Уол Стрийт са били "продавай", което е значително понижение от този през 2003 година в размер на 11%, сочи информация на финансовото издание Bloomberg.

Нараства и делът на средствата, отделяни от комисионите на инвестиционните банки за директен достъп до мениджмънта на водещите компании. Този дял се повишава до 19%, в сравнение с 14% през 2003 година.

Портфолио-мениджърите са платили на брокерските компании 10.3 млрд. долара през тази година за търговия с акции под формата на комисиони, което е понижение от тези, платени в размер на 13.4 млрд. долара през 2002 година.

По принцип инвестиционните оценки на анализаторите сочат очакванията им за представянето на акциите на дадена компания, в сравнение с движението на индексите през следващите 12 месеца.

Някои анализатори оправдават липсата на инвестиционни оценки "продавай" с възходящия тренд на пазара през последните няколко години, което според тях е напълно очаквано да въздейства на бъдещите очаквания на анализаторите.

В същото време инвестиционната оценка предлага очакванията на даден анализатор за по-дълъг период, което не бива да се обвързва с моментното или краткосрочното движение на цените на акциите на дадена компания, коментират други.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg