Инвестиционният портфейл на Berkshire се е обезценил с 10.4 млрд. долара

490
Инвестиционният портфейл на Berkshire се е обезценил с 10.4 млрд. долара

Портфейлът от акции на контролираната от милиардера Уорън Бъфет Berkshire Hathaway Inc. може би се е обезценил с 10.4 млрд. долара през миналата седмица - главно заради спада в цената на книжата на Coca Cola Co и Wells Fargo & Co, пише Bloomberg.

Портфейлът на Berkshire се е обезценил с около 17% през миналата седмица, в сравнение със спад от 18% за индекса S&Poor 500. Акциите на производителя на безалкохолни напитки Coca Cola, която е основната инвестиция на Berkshire, са загубили 21% от стойността си.

Книжата на Wells Fargo, която ще се превърне в банката с най-много клонове след сделка за закупуването на Wachovia Corp., са се обезценили с 18%. Дяловете на Berkshire в двете компании са се обезценили общо с около 4 млрд. долара.

Дори и инвестиционният гуру Бъфет не можа да избегне загубите, след като пазарите по целия свят се сринаха поради опасения, че финансовата криза ще тласне икономиката към рецесия. Индексът S&P 500 записа най-лошата си седмица от 1933 г. насам, докато Dow Jones затвори на ниво под 8 500 пункта за първи път от 2003 г.

Акциите на Berkshire се обезцениха с 18%, до 113 100 долара за брой през миналата седмица, стопявайки богатството на Бъфет с повече от 10 млрд. долара. Той притежава около една трета от акциите от клас А на базираната в Омаха, Небраска компания.

Бъфет е споделял, че гледа на спадовете на пазара като на възможности за инвестиции и е известен с това, че избира подценени компании с трайни конкурентни предимства. Той сключи подобни сделки през последните два месеца, докато потенциалните конкуренти нямаха възможност за това поради световната кредитна криза.

Контролираната от Berkshire MidAmerican Energy Holdings Co. се съгласи на 18 септември да закупи Constellation Energy Group Inc. за 4.7 млрд. долара, или 26.50 долара на акция. До седмицата, в която беше обявена сделката, акциите на Constellation не се бяха търгували на толкова ниска цена от март 2003 г.

Бъфет сключи отделни сделки с Goldman Sachs Group Inc., най-печелившата компания на Уолстрийт, и General Electric Co., купувайки привилегировани акции на стойност общо 8 млрд. долара, които му носят 10% дивидент. Това що позволи на Berkshire да печели по 800 млн. на година, освен ако компаниите не фалират.

Въз основа на данни към 30 юни инвестицията на Berkshire в Procter & Gamble Co е намаляла с 1.21 млрд. долара тази седмица. Делът на Berkshire в American Express Co. се е обезценил с 1.17 млрд. долара.

Акциите на Berkshire, които са загубили 20% от стойността си от началото на годината, не са отбелязвали годишен спад от 2002 г., когато се обезцениха с 3.8%.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg