IPO-то на Alibaba.com - второто най-голямо на интернет компания след това на Google

1297
IPO-то на Alibaba.com - второто най-голямо на интернет компания след това на Google

Китайската интернет компания Alibaba.com е набрала капитал в размер на 1.5 млрд. долара, което бе и второто най-голямо публично предлагане на интернет компания след това на щатската търсачка Google Inc., сочат данни, публикувани от Bloomberg.

Предложените акции са били презаписани над 180 пъти по предварителни данни, като на пазара са били предложени 858.9 млн. акции, или 17% от компнаията, при цена от 13.5 хонгконгски долара. Въз основа на цената, китайската интернет компания се оценява на около 8.8 млрн. долара.

Анализатори прогнозират, че след успеха на първичното публично предлагане и други компании могат да прибегнат до борсата за набиране на капитал, на фона на глада на инвеститорите за акции от дружества в сектора.

Индивидулните инвеститори са презаписали предложените им акции около 266 пъти, като са пуснали поръчки за около 58.4 млрд. долара.

При институционалните инвеститори подадените поръчки са били в размер на 160 млрд. долара, или над 190 пъти предложеното им количество.

От компанията прогнозираха по-рано, че печалбата й за настоящата година може да нарасне близо три пъти, като се очаква акциите да започнат да се търгуват на борсата на 6 ноември. Мениджъри по продажбата са били Deutsche Bank AG, Goldman Sachs Group Inc. и Morgan Stanley.

Много инвеститори очакват повторение на сценария, развил се при Google, при който пласирани при ниво от 85 долара по време на първичното им публично предлагане през август 2004 година, акциите достигнаха ниво на затваряне от 674.60 долара на 26 октомври.

Въз основа на цената от първичното публично предлагане, акциите на компанията са със съотношение цена-прогнозирана за следващата година печалба от 54.

Въпросът, който притеснява инвеститори и анализатори обаче, е дали високата цена, на която бяха пласирани акциите, ще остави достатъчно пространство за по-нататъшно повишение, което единствено времето ще покаже.

За сравнение, акциите на най-голямата интернет търсачка - Baidu.com Inc., регистрираха повишение от пет пъти в първия си ден на търговия на борсата през август 2005 година.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg