Ирландия се готви за лишения и високи данъци

1022
Ирландия се готви за лишения и високи данъци

Ирландия продължава да е в криза, заяви премиерът на страната Енда Кени. Той предупреди, че разходите на Ирландия са с 16 млрд. евро повече, отколкото получава от данъци. „Правителството е решено да вземе необходимите решения и мерки, за да не се случва това никога повече”, подчерта Кени, цитиран от „Ивнинг стандарт”.

Историческото обръщение е първото по рода си от три десетилетия насам. Той посочи, че съкращенията на разходите и скокът на данъците, които ще бъдат обявени в понеделник и вторник, ще бъдат трудни за нацията.

„Не искам нито за момент това да прозвучи опростенчески или безболезнено. То не е. Ние сме поели четиригодишен курс към възстановяване. Затова този бюджет е само първата необходима стъпка, но ще предприемем съкращения и в много други стойностни проекти”, подчерта ирландският премиер.

Той предупреди съгражданите си да се подготвят за лишения през следващите няколко години преди приемането на бюджета на страната със строги икономии. Кени посочи, че прави това рядко обръщение към нацията в навечерието на приемането на бюджета, за да информира хората директно за предизвикателствата, пред които държавата е изправена, съобщава Фокус.

„Аз знам, че това е извънредно събитие, но ние живеем в извънредни времена и сме изправени пред извънредни предизвикателства. В края на миналата година нашата икономика бе в дълбока криза и днес продължава да е в криза”, посочи той.

„Аз бих искал да ви кажа днес, че нашите икономически проблеми са решени и най-тежкото е зад нас, но това просто няма да бъде истина”, подчерта Енда Кени.

Ирландия ще представи новия бюджет на строги икономии тази седмица.

Задлъжнялата страна трябва да възвърне 3.8 млрд евро посредством намаляване на разходите и данъчни увеличения, като възстановяването й е застрашено от кризата в еврозоната.

Днес правителството ще обяви съкращаване на социалните помощи и на разходите по образованието.

Ирландия получи 85 млрд. евро спасителен пакет от ЕС- МВФ през ноември, 2010 г., когато сериозни проблеми по дълга и дефицита бяха докарали страната от еврозоната до ръба на колапса.

На снимката: Енда Кени разговаря с пенсионери

Автор: Леся Бакалова
Всичко по темата Дълговата криза

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg