Искате да спасите планетата-намалете ваканциите и продайте колата

2193
Искате да спасите планетата-намалете ваканциите и продайте колата

© Pixabay.com

Пътуването със самолет само за една лятна ваканция е толкова лошо за глобалното затопляне, че неутрализира ползите от 20-годишно рециклиране, показва ново изследване, цитирано от Daily Telegraph.

Макар че хората са насърчавани да спестяват и да сортират боклука си, ново изследване на университета в Лунд, Швеция, и университета в Британска Колумбия, Канада, установи, че последиците от това са доста по-незначителни, в сравнение с намаляването на полетите, използването на автомобила или преминаването към вегетарианска диета.

Авторите на изследването, публикувано в Environmental Research Letters, отбелязват, че правителствата и училищата трябва да направят повече, за да обяснят най-ефективните начини хората да намалят производството си на въглерод, вместо да се съсредоточават върху практики със слабо въздействие.

Вместо да насърчават рециклирането на отпадъци или преминаването към енергоспестяващи крушки, те казват, че хората трябва да бъдат съветвани да избягват пътуването със самолет, да живеят без автомобил, да преминат към растителна диета и да имат по-малки семейства.

„Хората, които искат да направят нещо в полза на климата, трябва да знаят, че действията ни могат да имат най-големия възможен ефект. Това изследване цели да помогне на хората да направят по-информиран избор. Животът без кола спестява около 2.4 тона въглероден диоксид на година, докато спазването на растителна диета пести 0.8 тона“, казва ръководителят на изследването Сет Уайнс, докторант в университета в Британска Колумбия.

„Тези действия имат много по-голям потенциал за намаляването на емсиите от обичайно промотираните стратегии, като рециклирането, което е четири пъти по-малко ефективно от растителната диета, или смяната на крушките, което е осем пъти по-малко ефективно“, допълва Уайнс.

Изследователите анализирали 39 сходни проучвания, калкулатори на въглерода и правителствени доклади, за да изчислят потенциала на индивидуалните избори за начина на живота, за да се намалят емисиите на парникови газове. Те също така проучили учебници и съвети на правителствата в Европа, Канада, САЩ и Австралия и открили, че повечето политики са съсредоточени върху стратегии, които имат слаб ефект.

Големият брой деца оказвал най-голямо въздействие върху климата, като всяко дете създава близо 60 тона въглероден диоксид на година. Избягването на еднопосочните трансатлантически полети може да спести около 1.6 тона въглероден диоксид, а пътуване от и до Австралия произвежда четири тона въглероден диоксид – 20 пъти повече от спестеното за една година от рециклирането, което е около 200 кг на година.

Учени: Имаме 10 години да спасим планетата Те предлагат няколко стъпки

Освен това сушенето на прането навън вместо използването на сушилня пести само 200 кг въглероден диоксид на година, докато преминаването към енергоспестяващи крушки не позволява само на 100 кг въглероден диоксид да навлязат в околната среда на година.

Изследователите казват, че съветването на хората да променят диетата си или да имат по-малко деца изглежда противоречиво, но е много важно за бъдещето на планетата.

„Признаваме, че това са много лични избори. Но не можем да игнорираме влиянието, което начинът ни на живот оказва върху климата. Аз лично установих, че е много положително да направя много от тези промени. Особено важно е младите хора да си създадат житейски практики, за да знаят кой избор има най-голямо въздействие. Надяваме се тази информация да предизвика дискусия и да помогне на хората“, казва съавторката на изследването Кимбърли Никълъс от университета в Лунд.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg