Исландия задължава компаниите да плащат еднакво на двата пола

1883
Исландия задължава компаниите да плащат еднакво на двата пола

На Международния ден на жените Исландия стана първата държава в света, която принуждава компаниите да докажат, че плащат еднакво на служителите си - независимо от пол, етническа принадлежност, сексуална ориентация или националност, пише Independent.

Правителството на страната обяви нов закон, който ще изисква всяка компания с 25 или повече служители да получава сертификат, демонстриращ равенство в заплащането. Исландия не е първата държава, която въвежда подобно правило. Швейцария и американският щат Минесота също имат такова, но тя е първата държава, която го превръща в задължително изискване.

Министърът на равенството и социалната политика Торстейн Виглундсон съобщи, че „моментът е подходящ да се направи нещо радикално по този въпрос“. „Равните права са човешки права. Трябва да гарантираме, че мъжете и жените имат равни възможности на работното място. Наша отговорност е да предприемем всички мерки за постигането на това“, допълни той.

Мярката е част от усилията на северната страна да изкорени неравенството в заплащането на половете до 2022 г. През октомври хиляди жени в Исландия излязоха от работното си място в 14.38 ч, като протест заради по-ниското си заплащане от това на мъжете. След този час в обичаен 8-часов работен ден жените работят без заплащане, съобщиха профсъюзи и женски организации.

Исландия отдавна полага усилия за установяване на равенство в заплащането, като вече въведе минимална квота от 40% за жени в бордовете на директорите на компании с повече от 50 служители. Страната беше определена като най-добрата в света за полово равенство от Световния икономически форум за осма поредна година, но въпреки това исландските жени продължават да печелят с 14 до 18% по-малко от мъжете.

В България жените получават с около 15% по-ниски заплати от мъжете, показва последният анализ на Евростат за неравнопоставеността в заплащането между половете.

България 22-а в класацията за равенство между половете Жените в България имат среден годишен доход от 13 130 долара, а мъжете – от 19 115 долара

Ако новата законодателна мярка бъде приета от исландския парламент, както се очаква, правителството смята да я въведе до 2020 г. Виглундсон заяви, че има противопоставяне на закона от хора, според които той е ненужна бюрокрация.

„За компаниите ще е бреме да се съобразяват с подобен закон. Но налагаме такова бреме на компаниите през цялото време, когато правим одит на годишния им финансов отчет или на данъчните им декларации“, призна той. „Трябва да предприемаме смело нови стъпки, да бъдем дръзки в борбата с несправедливостта“, каза още Виглундсон.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg