Испания е на челните места по брой повтарящи и незавършили ученици

531
Испания е на челните места по брой повтарящи и незавършили ученици

© Unsplash.com

Испания е една от малкото развити страни, в които по време на пандемията училищата са били затворени за най-кратко време, става ясно от последния доклад на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие.

Между 1-ви януари 2020 година и 20 май тази година децата не са посещавали учебните часове за около 45 дни в Испания срещу 101 дни в останалите държави, информира БНР.

Испания е една от малкото държави, наели 30 000 учители допълнително в годината на пандемия, за да протичат нормално учебните часове и в същото време да има достатъчно пространство между децата. Като положителен е посочен и фактът, че в плана на правителството е даден приоритет на учителите при ваксинирането. Отпуснати са и целеви помощи на учениците, чийто семейства имат финансови трудности, за да могат да продължат да ходят на училище.


Въпреки всичко това обаче страната е на едно от първите места по брой повтарящи класовете ученици и по брой напуснали училище преди да завършат средното си образование. Това са повече момчета отколкото момичета, като в групата между 25 и 34 години 28.3 % не са завършили средно образование, което е два пъти повече от развитите страни( 14.8 %).

Младежката безработица е почти 28 на 100 при средна за останалите държави от 15%.

Авторите на доклада отбелязват, че хората с ниско образование не само имат проблеми при намирането на работа, но и заплатите им са наполовина от средната за страната.
 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg