Испания - най-предпочитаната дестинация за имиграция

731
Испания - най-предпочитаната дестинация за имиграция

Испания се сочи като най-предпочитана дестинация за имигрантите сред страните от ЕС, сочи изследване на финансовото издание FT.com.

17% от анкетираните, желаещи да работят в чужбина, сочат Испания като най-предпочитана дестинация, следвана от Великобритания с 15% и Франция с 11%.

До голяма степен като основна причина за това се сочи значително по-слабия контрол от страна на властите върху имиграцията, както и липсата на остри протести от страна на населението на страната срещу прилива на имигранти.

Испанското население се сочи за едно от най-оптимистично настроените сред страните от Европейския Съюз по отношение на очакванията им за подобряване на качеството на живот в страната.

За сравнение, във Франция 73% от населението очакват влошаване на стандарта си на живот през тази година.

В същото време 42% от анкетираните испанци са позитивно настроени към имиграционния процес, който се наблюдава в страната на фона на едва 19% във Великобритания и Франция.

Най-нисък е и процентът от запитаните французи, които заявяват, че биха работили в друга европейска държава, като той възлиза на 23%.

Изследването е направено сред 6 561 възрастни във Великобритания, Франция, Германия, Испания, Италия и САЩ.

На фона на класирането на Великобритания, непосредствено след Испания като най-предпочитана от имигрантите дестинации, британските граждани са значително по-враждебно настроени към имигрантите, като според 47% от запитаните британци те влияят негативно на британската икономика.

Великобритания бе една от трите западноевропейски държави, напълно отворили пазара си на труда при първата вълна на присъединяване на държави от ЦИЕ през 2004 година.

Това доведе до масирана имигрантска вълна, особено от страни като Полша в страната, която според официалната власт е повлияла положително за ускоряване на ръста на икономиката.

Не така обаче гледат на този процес нормалните британци, които се чувстват заплашени, че ще бъдат изместени от имигранти, особено на пазара на нискоквалифицираната работна ръка.

Негативизмът допълнително се подсилва и от публикациите в британските медии, довели до мнението на две трети от анкетираните, че чуждестранните работници в страната са твърде много.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg