Испания пласира успешно повече от планирания дълг

1278
Испания пласира успешно повече от планирания дълг

Испания е пласирала облигации за 5.64 млрд. евро, което бе повече от максимално планирания обем и доведе до понижение на лихвите по тях. Това се случи преди ЕЦБ да започне да предлага на банките неограничени тригодишни заеми по-късно днес.

Тримесечни испански облигации бяха продадени с лихва от 1.735%, на фона на лихва от 5.11% на аукциона от 22 ноември. Шестмесечни облигации бяха продадени с лихва от 2.435%, което е значително понижение спрямо тази в размер на 5.227% през изминалия месец.

Търсенето на тримесечни дългови ценни книжа е било 2.86 пъти над предложеното количество, на фона на 2.85 пъти преди месец. Това на шестмесечните книжа бе превишено 4.06 пъти, в сравнение с 4.92 пъти при предходния аукцион.

Плановете на Испания бе за продажбата на дългови ценни книжа до 4.5 млрд. евро, като количеството е било превишено.

Испанските и италианските облигации поскъпнаха, а лихвите по тях се понижиха, след като от ЕЦБ се подготвят да предложат неограничен кеш на банките с лихва от 1%, колкото е нивото на лихвата в Еврозоната.

Причината – дълговата криза, която сериозно заплашва вече не само ръста на европейските икономики, но и на световната.

Лихвите по 10-годишните испански облигации се понижиха до 5.092%, в сравнение с 5.184% по-рано през деня.

Добрите новини, както и тези дошли от Германия за по-добро от очакванията бизнес доверие, съдействаха за повишението на еврото спрямо долара към нива от 1.3100, както и за повишение на европейските индекси.

Автор: Теодор Минчев

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg