Испанската икономика се свива в шесто поредно тримесечие

996
Испанската икономика се свива в шесто поредно тримесечие

Икономиката на Испания е отчела през последните три месеца свиване в шесто поредно тримесечие, като жилищният пазар и нарастващата безработица все още оставят страната в рецесия, въпреки че Еврозоната се завърна към растеж, информира Bloomberg.

Брутният вътрешен продукт на Испания намалява с 0.3% през третото тримесечие в сравнение с предходните три месеца, когато бележи спад от 1.1%, стана ясно днес. Икономиката на страната се е свила с 4% на годишна база.

Икономиката на Еврозоната вероятно е нараснала през миналото тримесечие, като по този начин икономиката на Испания изостава зад тези на Германия, Франция и Италия, които бележат ръст за периода, прогнозират от Европейската комисия.

Международният валутен фонд очаква рецесията в Испания да повиши нивото на безработицата до 20% следващата година.

Икономическият спад в Испания е по-малък през третото тримесечие в сравнение със свиването, регистрирано в периода април-юни, което подкрепя изявленията на правителството, че най-лошото от рецесията е отминало.

Потребителските разходи в Испания вероятно са нараснали вследствие на продажбите на автомобили, след като правителството въведе различни програми.

Регистрациите на нови автомобили, които са индикатор за продажбите, нарастват с 26% на годишна база през октомври.

Правителството на Испания инжектира средства в размер на 2.3% от БВП в икономиката през тази година, създавайки около 400 000 работни места и увеличавайки бюджетния си дефицит до едно от най-високите нива в Европа.

Испания все още има най-високата безработица в Еврозоната от 19.3% и повече от четири на всеки 10 млади хора не работят, което оказва натиск върху публичните финанси. Следващата година правителството планира да вдигне данъците, за да ограничи дефицита.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg