Издадените обезпечени облигации най-много от две години

1267
Издадените обезпечени облигации най-много от две години

Продажбите на обезпечени облигации в Европа скочиха през тази седмица до най-високото си ниво от две години, след като банките от Франция до Холандия се възползваха от търсенето на дългови книжа, които носят по-голяма доходност в сравнение с германските облигации доминиращи пазара, информира Bloomberg.

Най-голямата холандска компания за финансови услуги ING Groep NV и базираната в Париж Paris-based BNP Paribas SA оглавиха издаването на облигации за 12 млрд. евро, което е най-голямата сума от средата на юни 2007 г., показват данни на Bloomberg. Обезпечените облигации носят с 85 базисни пункта по-голяма доходност от държавните облигации, в сравнение с 47 пункта за германските облигации от типа pfandbriefe, показват данни на Merrill Lynch & Co.

Търсенето на облигации, обезпечени с ипотеки и банкови активи, намали спреда на доходността до най-малкото му ниво от повече от година, според индекса на Merrill Lynch EMU Covered Bond. Спредът намаля откакто Европейската централна банка (ЕЦБ) обяви през май, че ще изкупува дълговите книжа, за да помага на кредитните пазари. ЕЦБ е изкупила облигации общо за 14 млрд. евро.

Базираната в Аместердам ING набра 2 млрд. евро от продажбата на петгодишни облигации обезпечени с холандски ипотеки. Книжата носят с 60 базисни пункта по-голяма доходност от държавните ценни книжа. Един базисен пункт е 0.01 процентни пункта.

Най-голямата френска банка BNP Paribas SA, издаде тригодишни облигации за 1.5 млрд. евро. Caja Madrid, която е втората най-голяма испанска спестовна банка, продаде седемгодишни облигации за 1.75 млрд. евро.

От началото на годината досега са издадени обезпечени облигации на стойност 172 млрд. евро, в сравнение със 192 млрд. евро за същия период на 2008 г.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg