Изхвърляме 2.5 млрд. тона храна

911
Изхвърляме 2.5 млрд. тона храна

© Pixabay

Над 2 млрд. тона храна остава неизконсумирана по света – почти два пъти повече, отколкото се смяташе по-рано.

Около 2.5 млрд. тона храна се губи във фермите или се изхвърля от търговците на дребно или потребителите.

Това е около 40% от цялата продукция, показват данни от проучване на Световния фонд за природата (WWF) и британския търговец на дребно Tesco, цитирано от Bloomberg.


Тези стойности са значително повече от досега изчисляваните 1.2 млрд. тона, като фермите в по-богатите държави са по-големи прахосници, отколкото досега се смяташе, се казва още в доклада.

В продължение на години изследователите се опитват да съберат данни за истинския мащаб на създаването на хранителни отпадъци, което, според Междуправителствената експертна група по климатичните промени, представлява до 10% от емисиите парникови газове.

Последният цялостен анализ за разхищението и генерирането на отпадък от храна беше изготвен от Организацията по земеделие и прехрана на ООН в 2011 г. и изчисли, че този дял е около 33%, съобщава вестник Стандарт.

„Проблемът най-вероятно е по-голям, отколкото смятахме“, коментира Пийт Пиърсън, ръководител на звеното за разхищение на храна към WWF.

20 храни, които можете да си отгледате от кухненски отпадъциПрясната и здравословна храна не е запазена за онези, чиито портфейли могат да издържат едно пазаруване на био щанда в хранителния магазин

„От години знаем, че разхищението на храна и създаването на отпадъци от нея е огромен проблем, който може да бъде ограничен до минимум, а това на свой ред може да намали влиянието на хранителната система върху природата и климата“, посочва още той.

Новият доклад, който се основава и на заключенията на Организацията по земеделие и прехрана показва, че близо 1,2 млрд. тона храна се губи във фермите – първо такова определяне на загубите там от 2011 г. Отделно, 931 млн. тона се прахосват от търговците на дребно и потребителите, изчисляват по-рано тази година от Програмата за околната среда на ООН.

Обратно на досегашните предположения, че загубата на храна е проблем предимно при по-бедните региони по света, последният доклад показва, че страните с високи и средни доходи в Европа, Северна Америка и индустриализирана Азия отговарят за 58% от световното прахосване на реколта.

Докладът призовава правителствата и хранително-вкусовите компании да приемат подхода за целеви мерки. В рамките на стратегията Target-Measure Act бизнесът задава цели за намаляване на разхищението на храна, измерва и отчита излишъка и отпадъка и др.

Досега само 11 от общо 192 национални климатични стратегии в рамките на Парижкото споразумение споменават разхищението на храна и генерирането на отпадъци от нея. По-голяма част от тях са от държави в Африка.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg