Изключително вяла търговия и мрачно настроение на Уолстрийт

1152
Изключително вяла търговия и мрачно настроение на Уолстрийт

Уолстрийт изрази ясно разочарованието си от публикувания в петък доклад за щатския пазар на труда. Според правителствената месечна статистика, заетостта нараства с едва 80,000 души през юни, с 20% под очакванията на анализатори за ръст от 100,000. В същото време, частните фирми са наели едва 84 хиляди нови служители – най-слабото темпо от десет месеца насам.

Безработицата остана, както се предвиждаше, на 8.2%.
Новините от Европа вгорчиха допълнително деня, като доходността по десетгодишните испански бенчмарк облигации отново се покатери до почти 7% - ключово ниво, при което Мадрид може практически да загуби достъп до международните дългови пазари.

Тъмните икономически облаци се сгъстиха и след предупреждението на шефа на Международния валутен фонд Кристин Лагард, че следващата седмица институцията ще намали отново прогнозата си за ръста на глобалния БВП.

Отделно, поевтиняването на петрола и златото удари стоковия пазар, като S&P GSCI Index падна с 2.4%. В резултат, доставчиците на суровини, включени в S&P 500, паднаха със средно 1.2%. Най-големият щатски производител на алуминий Alcoa се срина с 2.2% до 8.73 долара, а миннодобивният гигант за злато и мед Freeport- McMoRan се понижи с 1.3% до 35.01 долара.

Компаниите, чиито печалби са най-пряко зависими от глобалната икономика, също поеха надолу. Morgan Stanley Cyclical Index загуби 1.3% от стойността си, а Dow Jones Transportation Average, който изпълнява сходна функция, падна с 1%. Акциите на JPMorgan поевтиняха с 1.4% до 33.90 долара, а на Bank of America – с 2.1 на сто до 7.66 долара.

Технологиите бяха най-слабо представилата се индустрия от S&P 500 за деня, със средно понижение от 1.8%. Informatica се сринаха с рекордните от повече от десетилетие насам 28% до 31.39 долара, след като доставчикът на корпоративен софтуер отчете изненадващ спад на продажбите и печалбите за второто фискално тримесечие. От Informatica признаха, че не са успели да се приспособят достатъчно бързо към спада на търсенето, особено в Европа.

И други софтуерни фирми последваха низходящата тенденция. Teradata Corp. паднаха с 10 на сто до 65.01 долара, а Citrix Systems Inc. – със 7.6% до 77.45 долара.

Seagate отстъпиха с 0.5% до 24.96 долара. Най-големият световен производител на компютърни дискови устройства предупреди, че продажбите и печалбите му за четвъртото фискално тримесечие ще се задържат под предходните прогнози.

Производителят на устройства за пренос на глас и данни в мрежата Acme Packet Inc. се срина с 14% до 15.74 долара, а F5 Networks Inc., които разработват софтуер за управление на трафика в интернет, се понижиха с 6.9% до 94.49 долара.

Поевтиняването на петрола подкрепи авиокомпаниите. Southwest Airlines Co. напреднаха с 1.3% до 9.27 долара, а Delta Air Lines Inc. – с 3.5 на сто до 11 долара.

В петък Dow Jones Industrial Average загуби 124.20 пункта от стойността си или 0.96% до 12,772.40, а Standard & Poor's 500 - 12.90 пункта или 0.94% до 1354.68. Технологично ориентираният Nasdaq Composite падна с 38.79 пункта или 1.3% до 2,937.33, но успя да регистрира петата си поредна седмица на позитивна територия. Търговията за деня бе изключително унила – изминалата сесия бе втората най-слаба за 2012 г. Едва 5.1 млрд. книжа смениха притежателя си на пода на щатските борси, или с 25% под среднодневния обем на търговия за последните три месеца.

Коментар: Стоян Станков, Глобал Маркетс

ИП „Глобал Маркетс” ООД не носи отговорност за претърпени загуби, вследствие от извършени инвестиции в покупко-продажба на финансови инструменти от страна на инвеститорите вследствие на информацията, предоставена в настоящата публикация, като същата не представлява покана за покупка или продажба на ценни книжа. Инвестиционните възможности, които се предлагат е възможно да не са подходящи за определена категория инвеститори в зависимост от техните възможности, времевия хоризонт в който смятат да задържат направените инвестиции или в контекст на цялостното им финансово състояне и в резултат на направените инвестици могат да се понесат значителни загуби. Направения анализ се базират на публично достъпна финансова информация, като ИП „Глобал Маркетс” ООД не носи отговорност за нейната точност, пълнота и актуалност, като цената на съответната акция е възможно да се понижи и възходящото и движение за предходен период не гарантира същото и за бъдещ период от време


 

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg