Изкуствено дърво генерира вятърна енергия за дома

3689
Изкуствено дърво генерира вятърна енергия за дома

Потенциалът на вятърните турбини е всеизвестен. Американската асоциация за вятърна енергия смята, че 583 000 турбини на сушата могат да захранят с електричество САЩ, пише Business Insider.

Но турбините рядко са цветни и естетически красиви и със сигурност повечето хора не искат да загрозява двора пред къщата им. Нов вид изкуствено дърво, което се състои от листа във формата на мини турбини, може да промени това.

WindTree, създедано от френската компания NewWind, има 54 въртящи се зелени „аеролиста“, всяко от които е с височина малко над 90 см. Листата са извити така, че дори лек бриз да може да предизвика въртенето им около вертикалната им ос.

За разлика от повечето вятърни турбини, които се задействат, когато скоростта на вятъра достигне 14-17 км/ч, аеролистата могат да започнат да генерират електрическа енергия със скорост на вятъра от едва 7 км/ч. Основателят на NewWind и генерален директор на компанията Жером Мишо-Ларивиер нарича бриза „микровълнение“.

Всяко листо има максимален капацитет за генериране на енергия от 100 вата, което дава на дървото общ капацитет от 5400 вата. Но те произвеждат средно между 1000 и 2000 киловатчаса енергия на година.

Предвид факта, че американците са консумирали средно 10 932 киловатчаса енергия през 2014 г., това означава, че WindTree може да задоволи около 18% от ежегодните нужди на американците от електрическа енергия.

WindTree, което е високо средно 9 м, е предназначено да генерира електрическа енергия за отделен потребител или функция, а не да захранва с енергия по-голяма мрежа. То е свързано директно с частен имот или система, подобно на слънчевите панели.

И тъй като то може да бъде поставено близо до всичко, което захранва с енергия, по-малко от генерираната енергия се губи при пътуването на електричеството през мрежата.

Дизайнът на WindTree означава, че е малко вероятно някога да бъде създадена цяла гора от подобни дървета. Но само едно дърво може да бъде използвано за захранването на зарядна станция за лични устройства, колела или коли, за поддържането на уличното осветление на обществено място или да бъде инсталирано в кампус на университет.

NewWind вече е инсталирала седем дървета WindTree в Германия, Швейцария и Франция. Първоначалните прототипи са продадени на градове и професионални организации. По-малък модел за индивидуални потребители се очаква да бъде представен през 2018 г.

За момента всяко дърво струва 55 350 долара, така че е необходимо дълго време спестената енергия да компенсира тази солидна инвестиция. Компанията опитва да намери начини да направи дърветата по-ефективни и да намали общата им цена. Ако продуктът наистина стане по-евтин, дърветата могат да придадат изцяло ново значение на понятието зелена енергия.

Снимки: WindTree

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg