Измененията на климата - сред най-големите тревоги на европейците

419
Измененията на климата - сред най-големите тревоги на европейците

Най-големият проблем за европейците, след бедността, са измененията на климата. Това показват резултатите от последното проучване на Евробарометър, цитирано от представителството на Европейския парламент у нас. 61 на сто от европейците заявяват, че лично са променили нещо в ежедневието си, с което да намалят емисиите на СО2. 28 на сто използват екологично чист транспорт, 27% купуват местни продукти.

Социологическото изследване с 30 000 анкетирани в 30 европейски страни бе представено миналата седмица в ЕП. По-голямата част от анкетираните смятат, че правителствата, промишлените предприятия и обикновените хора не правят достатъчно за намаляване на климатичните промени.

Най-склонни към промяна са шведите, балтийците са на опашката.

87 на сто от анкетираните шведи твърдят, че са променили навиците си с оглед на климатичните промени, докато 60 на сто от гражданите на Литва и Латвия не са взели никакви мерки в своето ежедневие. Според председателя на Временната комисия по климатични изменения на ЕП Guido Sacconi често обществените нагласи зависят от това дали хората са се сблъсквали с някакви екологични катастрофи.

Според 56 на сто от анкетираните борбата с климатичните промени може да има положителен ефект върху икономиката. Еврокомисарят по екологията Ставрос Димас, който също присъства на представянето на резултатите в ЕП, подчерта, че спестяването на енергия, пести пари, така че има логика в това да се виждат позитивите за икономиката. Според него "гражданите играят роля и като потребители, които избират правилните продукти, и като избиратели".

Социологическото проучване бе проведено в 27-те държави членки плюс кандидатките за членство.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Concepto - подходящата врата за всеки стил на обзавеждане у дома

Дървените интериорни врати Hörmann залагат на висококачествени...