Изминалото десетилетие е било най-топлото от 1880 г. насам

1202
Изминалото десетилетие е било най-топлото от 1880 г. насам

Температурите през последното десетилетие, което приключи в края на миналата година, са били най-високи откакто през 1880 г. започва да се води подобна статистика, съобщават от НАСА в подкрепа на данните на Британската метеорологична служба и Световната метеорологична организация към ООН.

За последните три десетилетия температурите на повърхността на Земята са нараствали с около 0.2 градуса по Целзий на десетилетие, според Гевин Шидт от Института за космически изследвания "Годард" на НАСА.

"Абсолютно категорично, последното десетилетие от януари 2000 г. до декември 2009 г. е най-топлото откакто се води тази статистика," казва Шмидт.

Вследствие на феномена Ла Ниня 2008 г. е била най-хладната през десетилетието . Това са екваториални ветрове до Южна Америка, които духат на запад през Тихия океан и така изкарват по-студената вода дълбоко в океана на повърхността. По-ниската температура на повърхността на най-големия океан понижава температурите на околните континенти. Световните температури обаче се покачват близо до рекордни нива през 2009 г., казват от НАСА.

Данните показват, че 2009 е почти наравно с 1998, 2002, 2003, 2006, и 2007 г. е втората най-топла година в историята.

Температурите през миналата година не успяват да се вдигнат над тези от 1998 г., която е била най-топлата в историята. Това показва, че емисиите на въглероден диоксид са само един от факторите, които определят температурата на Земята.

Предишните топли периоди в историята на Земята могат да бъдат приписани на орбитата на планетата или на активност на слънчеви петна, според Шмидт. Днешното затопляне е резултат от емисиите на въглероден диоксид, които задържат топлината в атмосферата.

Основната причина 1998 г. да е била толкова топла е феноменът Ел Ниньо, който представлява периодично затопляне на екваториалните води в източния Тих океан, което се отразява на световния климат. От 10-те най-топли години в историята девет са през последното десетилетие, според Британската метеорологична служба.

Почти рекордно високите температури през 2009 г. са факт, въпреки по-хладния декември в по-голямата част от Северна Америка, казват от НАСА. Високото въздушно налягане от Арктика оставя Северна Америка по-студена от нормалното, докато в същото време на Арктика е по-топло от обикновено.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg