Износът на Германия бележи ръст във втори пореден месец

642
Износът на Германия бележи ръст във втори пореден месец

Износът на Германия бележи през декември ръст във втори пореден месец на фона на световното икономически възстановяване, което води до нарастване на търсенето на стоки и услуги от най-голямата икономика в Европа, информира Bloomberg.

Износът на Германия нараства с 0.5% през декември в сравнение с ноември. Предварителните очаквания на икономистите бяха за 1% ръст, според проучване на Bloomberg. Вносът на Германия пада с 2.3% на месечна база.

Икономиката на Германия нарасна с рекордните 3.6% през миналата година, тъй като компаниите увеличиха производството и наемането на служители в отговор на нарасналото търсене.

На фона на бюджетните ограничения в Еврозоната германските компании разчитаха на по-бързорастящите пазари. Най-големият производител на луксозни автомобили в света Bayerische Motoren Werke AG, на 4 февруари прогнозира значителен ръст в продажбите си.

Еврото остана почти без промяна след излизането на данните за износа на Германия като се търгуваше срещу 1.3640 долара към 11:30 часа българско време.

На годишна база износът на Германия нараства с 21% през декември. Износът към страни в Еврозоната се увеличава с 20%, докато износът за държави извън ЕС нараства с 21%. През 2010 г. износът на Германия бележи ръст от 18.5% в сравнение с 2009 г.

Търговският излишък на страната намалява до 11.9 млрд. евро през декември, в сравнение с 13.1 млрд. евро през ноември. Излишъкът по текущата сметка на Германия, в която са включени и услугите, възлиза на 17.6 млрд. евро през декември, в сравнение с 12.9 млрд. евро преди това.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg