Износът на Китай неочаквано нараства с 28% през май

536
Износът на Китай неочаквано нараства с 28% през май

Темпът на растеж на износа на Китай неочаквано се е ускорил през май, намалявайки опасенията, че меркитe на правителството да контролира инфлацията ще предизвикат икономически спад, предава Bloomberg.

Продажбите на страната в чужбина са нараснали с 28.1% през май, в сравнение с година по-рано, след като увеличението на износа е било 21.9% на годишна база през април, съобщават от митническата служба на Китай. Ръстът на износа надхвърля осреднената прогноза от 20% на 17 икономисти, интервюирани от Bloomberg News.

Централната банка на Китай предупреди на 3 юни за преувеличаването на риска от това, че намаляващото търсене в световен мащаб ще нанесе сериозен удар на четвъртата най-голяма икономика.

Търговският излишък на най-многолюдната страна възлиза на 20.2 млрд. долара през май, в сравнение с 22.4 млрд. долара година по-рано и по-малко от предварителните прогнози за 21.3 млрд. долара излишък. За първите пет месеца на годината излишъкът намалява с 9% в сравнение със същия период година по-рано.

Вносът на Китай се покачва с 40% на годишна база през май, което е най-голямото увеличение от почти четири години. Увеличението се дължи главно на нарасналите цени на желязна руда, суров петрол, петролни продукти, въглища и соя. За сравнение, вносът се покачва с 26.4% на годишна база през април.

Инфлацията на потребителските цени в Китай отчита забавяне до 7.7% през миналия месец след регистрирания почти 12-годишен връх от 8.5% през април. Спадът се дължи на по-слабото увеличение на цените на хранителните продукти.

Китай позволи на националната си валута да се оскъпи с повече от 5% тази година спрямо долара, което е повече от 7-процентното оскъпяване за цялата 2007 г. Това намали цената на вноса и постави износителите под напрежение, като оскъпи китайските продукти на чуждите пазари.

Централната банка на страната също така нареди на банките да заделят рекордните 17.5% от депозитите под формата на резерви от 25 юни нататък, в опит да избегне допълнително ускоряване на инфлацията вследствие на наличие на прекомерно много средства във финансовата система.

Икономиката на Китай е нараснала с 10.6% през първото тримесечие на годината. Растежът ще се забави до края на 2008 и през 2009 г., прогнозира на 4 юни Организацията за икономическо сътрудничество и развитие.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg