Износът на Япония скача с 40% през април

586
Износът на Япония скача с 40% през април

Износът на Япония скача с 40% през април, отбелязвайки повишение в пети пореден месец, информира AP. Ръстът се дължи на голямото търсене на автомобили и високотехнологични стоки, което е признак, че световната икономика се възстановява.

Износът на Япония нараства до 5.9 трлн. йени (65 млрд. долара), оглавяван от продажбите на автомобили и полупроводници. Износът на автомобили през април нараства повече от два пъти с година по-рано, докато износът на полупроводници бележи повишение от 35.5%.

Силното търсене в световен план и особено от страна на Азия, подкрепя положителния обрат в Японската икономика, която е втората най-голяма в света. Така се компенсират слабото търсене и падащите цени в Япония. Износът на Япония за Азия съставлява 56% от общия износ.

Сигналите, които идват от Японската икономика са доста оптимистични напоследък. БВП на страната нараства с 4.9% на анюализирана основа през първото тримесечие на 2010 г. Това е четвъртото поредно тримесечие, в което японската икономика нараства.

Данните показват, че износът за САЩ е нараснал с 34.5%, докато износът за Азия скача с 45.3% през април. Само износът за Китай скача с 41.4%, докато износът за ЕС се увеличава с 19.8%.

Японският износ за Европа скача в пети пореден месец, но анализатори предупреждават, че спадът в търсенето от страна на Европа е силно вероятен поради дълговата криза на Стария континент.

Износът на Япония за ЕС съставлява 11% от общия износ на страната.

Вносът на Япония през април се повишава с 24.2%, до 5.1 трлн. йени. Така страната има търговски излишък от 742 млрд. йени за миналия месец.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg