Изтичането на мозъци не е проблем само в Източна Европа

1219
Изтичането на мозъци не е проблем само в Източна Европа

© Pixabay.com

Изтичането на мозъци е старо явление в Италия, но в последните години възприе размерите на истинско бягство.

Между 2008 и 2015 г. 260 000 младежи под 40 години са избрали да напуснат страната, убедени, че родината им не може да им предложи достойна работа за нивото на образованието им, професионалните им стремежи или просто адекватно възнаграждение, пише френският вестник
Les Echos.

Но вместо да намалява, потокът от италианци, решили да емигрират, не спира да расте. Докато през 2008 г. те са 21 000, броят им е нараснал над два пъти и е достигнал 51 000 през 2015 г.

Италианската бизнес организация Confindustria насочва вниманието към тази загуба на жива сила в страната в момент, когато тя тъкмо започва да се отърсва от най-тежката си криза след Втората световна война.

Президентът на организацията Винченцо Бокиа иска младите хора да се превърнат в приоритет на правителството при изработването на бъдещия бюджет с данъчни стимули за наемане на работа. 37% от младежите в Италия са без работа - едно от най-високите равнища в ЕС.

Напускането на младите хора е истинска ахилесова пета на нашата икономика“, смята Confindustria и изчислява цената на това истинско „пропиляване на човешки капитал“. За образованието на младежите държавата и семействата им са вложили 70 млрд. евро от 2008 до 2015 г., а сега от компетенциите им ще се възползват други държави.

Това означава, че на година Италия губи 14 млрд. евро, или 1% от БВП.

Очаквани шокови мерки

Confindustria се надява, че възможно най-скоро ще бъдат взети шокови, ефективни и структурни мерки, за да се преобърне тенденцията. Това ще позволи също така да се подобрят продуктивността и конкурентноспособността на италианската икономика и да се задейства програмата „Индустрия 4.0“.

Прогнозите за растеж на икономиката на страната бяха ревизирани към повишение до 1.5% тази година и 1.3% през 2018 г.

Така неотдавна Винченцо Бокиа предложи компаниите да не плащат данъци за три години при всяко наемане на работа на младеж, което, според него, ще създаде 900 000 работни места. Фискалните стимули трябва да бъдат възприети главно от областите в Южна Италия.

Но това няма да е достатъчно без истинско усилие за подобряване на образованието. Последният доклад на ОИСР по въпроса е безмилостен за полуострова. Висшистите във възрастовата група между 25 и 64 години са само 18%, или два пъти по-малко от средното равнище в ОИСР от 37%.

Черна точка за образованието

Организацията посочва и твърде големия брой италиански студенти, които излизат от филологическите факултети и след това трудно намират работа, отговаряща на компетенциите им.

София в топ 10 на световните дестинации за създаване на стартъпСофия разполага с едни от най-ниските данъци и една от най-бързите интернет връзки в света

Само 25% от младежите, излизащи на пазара на труда, имат университетска диплома по обществени науки, технологии, инженерство или математика, от които компаниите се нуждаят най-много. За сравнение, в Германия те са 37%, а във Великобритания са 29%.

В резултат на това младежите, които нито учат, нито работят разко са се увеличили. През 2012 г. те са били 26% във възрастовата група от 15 до 29 години спрямо 14% в страните от ОИСР. Най-високо равнище от 38% е отчетено в Сицилия.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg