Известни са тримата финалисти за наградата "Сахаров" на ЕП

375
Известни са тримата финалисти за наградата

Hu Jia, Alexandr Kozulin и Abbot Apollinaire Malu Malu са тримата финалисти за тазгодишното издание на наградата "Сахаров" за свобода на мисълта, с която ЕП почита борците за демокрация и права на човека по света. Тримата финалисти бяха избрани измежду седем кандидати, предложени от депутатите, на съвместна среща в понеделник вечер на Комисиите по развитие и по външни работи на ЕП. Победителят ще бъде определен в средата на октомври.

Hu Jia е китайски борец за граждански права, защита на околната среда и борба със СПИН. След неговото свидетелстване относно спазването на човешките права в Китай, направено на 26 ноември 2007 г. по време на конферентна връзка с подкомисията на ЕП за човешки права, Hu Jia беше арестуван и обвинен за подтикване към сваляне на режима и осъден на три и половина години затвор.

Alexandr Kozulin е бивш кандидат за президент в Беларус. Според депутатите той е проявил голяма смелост, противопоставяйки се на действията на режима и борейки се за свободата на мисълта и изразяването й за основните човешки права. По време на президентската кампания през 2006 г. той е бил неколкократно малтретиран и задържан и в крайна сметка осъден на пет и половина години затвор.

Abbot Apollinaire Malu Malu е председател на независимата избирателна комисия на Демократична република Конго. Номинацията му е признание за неговите усилия диалогът да надделее над насилието по време на конференцията в Гома (целяща да постигне мир в конгоанските провинции Северно и Южно Киву) и за това, че е посветил цялата си кариера и опит за осъществяването на тези принципи.

Председателският съвет на ЕП ще избере победителя в средата на октомври, като наградата ще бъде връчена на 17 декември в Страсбург. В допълнение към наградата победителят получава и сумата от 50 000 евро.

Тази година ще се навършат двадесет години от първото връчване на наградата през 1988 г. като признание към съветския физик и политически дисидент Андрей Сахаров. За да се отбележи това събитие, на 16 декември в Страсбург (денят преди връчването на наградата) ще се състои специално събитие, на което са поканени да присъстват всички предишни носители на наградата.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg