JPMorgan измести Goldman Sachs като най-голям хеджфонд мениджър

396
JPMorgan измести Goldman Sachs като най-голям хеджфонд мениджър

Щатската инвестиционна банка JPMorgan Chase & Co. измести от лидерската позиция Goldman Sachs Group Inc. като най-големия мениджър на щатски хеджфонд, сочи изследване на списание Absolute Return, публикувано във финансовото издание Bloomberg.

Активите на управляваните от JPMorgan хеджфондове са се повишили с 74% до 34 млрд. долара през изминалата година, а тези на Goldman Sachs са се повишили с 48% до 32.5 млрд. долара според изследването.

Стойността на управляваните активи от 20-те най-големи хеджфонд мениджъри в САЩ са възлизали на 386 млрд. долара.

Управляваните средства от 241-те хеджфонда с активи от над 1 млрд. долара са се повишили с 41% през изминалата година, като 76 от тях са с активи от по над 5 млрд. долара, като трите най-големи са контролирали по над 30 млрд. долара.

Третата позиция сред най-големите щатски хеджфондове за втора поредна година се заема от Bridgewater Associates Inc., чиито активи на управление са се повишили с 47% през изминалата година до 30.2 млрд. долара.

Набраните средства от новосъздадените хеджфондове през изминалата година са регистрирали понижение в сравнение с предходната година. През 2006 година са били сформирани в САЩ 86 нови хеджфонда със стойност на активите над 1 млрд. долара, чиито общ ресурс е възлизал на 31 млрд. долара, на фона на 82 нови фонда през 2005 година, набрали ресурс в размер на 34 млрд. долара.

Притокът на средства към новите хеджфондове до голяма степен е бил негативно повлиян от колапса през септември на хеджфонда Amaranth Advisors LLC, загубил 6.6 млрд. долара в резултат на неправилни залози за поскъпване на природния газ.

Средната възвръщаемост на хеджфондовете в световен мащаб през изминалата година е възлязла на 13%, по данни на Hedge Fund Research Inc., което е под регистрираното повишение на индекса Standard & Poor's 500 от 16% за изминалата година и под ръста от 21% на индекса MSCI World Index.

Щатските институционални инвеститори и пенсионните фондове са заделили 2.1% от общите си активи, изчислявани в размер на 7.2 трлн. долара и са ги поверили за управление на хеджфондовете през изминалата година, в сравнение с 1.9% от активите им в размер на 6.5 трлн. долара година по-рано.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg