Къде влагат петродоларите страните от Персийския залив?

950
Къде влагат петродоларите страните от Персийския залив?

Цените на петрола непрекъснато се покачват. Страните износителки трупат рекордни печалби. Най-много пари отиват в касите на държавите с най-големи залежи на петрол в Персийския залив, коментира „Дойче Веле”.

В залата Еспайър Доум в Катар, която е най-голямата в света, могат да се провеждат 12 мероприятия едновременно. Преди четири години емирът на Катар дава няколко милиарда долара за строежа й. Това е един пример за начина, по който монархиите от Персийския залив изразходват парите от продажбата на петрол, посочва БГНЕС.

През миналата година общата печалба се равнява на 407 млрд. долара. Ако цената на петрола остане 100 долара за барел, до 2020 г. сумата ще достигне почти 9 трилиона долара. Да се изразходват тези пари разумно е голямо предизвикателство.

Години наред държавите от Персийския залив инвестираха предимно в западните страни. Но тогава дойде 11 септември 2001 г. Настроението в САЩ спрямо арабите и мюсюлманите изобщо стана негативно. Реагираха и инвеститорите, обяснява Фрауке Хърд-Бей, германска историчка, която от 40 години живее в Абу Даби. "Вече не се инвестира задължително в Америка. Преди хората го правеха. Например онова, което един строителен предприемач имаше като излишък, той инвестираше в САЩ. Днес парите се изтеглят от там", казва тя.

С първите печалби от продажбата на петрол през 50-те и 60-те години страните от Арабския свят построиха училища и болници. Зависимостта от петрол и газ трябва да спадне. Икономиката трябва да има друга основа, ето защо днес се инвестира преди всичко в търговията, финансите, услугите и туризма. Дубай има голям успех в това отношение. Едва 10% от доходите на страната идват от петролния сектор. Кувейт все още е в началната фаза на това развитие. Тъй като страната притежава една десета от световните запаси на петрол, натискът за преструктуриране не е толкова голям.

С помощта на милиардите, натрупани от износа на петрол, страните от Персийския залив се подготвят за времето след интензивната зависимост от тази продажба. Ето защо държавните фондове продължават да инвестират в чужбина. Интересното е колко пари остават в съответната страна. Сумата за проектите, по които се работи в монархиите от Персийския залив, в момента достига около 2 трилиона долара, това са 43% повече, в сравнение с миналата година.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg