Как 5G ще промени производството?

2131
Как 5G ще промени производството?

© Pixabay

Навярно ще минат години, докато 5G интернетът промени развлечението, комуникациите и транспорта. Но в производството новата технология вече прави реална разлика.

Мрежите от следващо 5G поколение могат да бъдат 100 пъти по-бързи спрямо настоящия 4G интернет, ускорявайки в пъти комуникацията между различни свръзани устройства. Понастоящем мрежите могат да бъдат успешно инсталирани в сравнително малки по размер площи, като фабрика, например. 

Комбинацията от бързина, практичност и потенциално съкращаване на разходите окуражава фабриките да експериментират с 5G. Резултатите засега са доста позитивни, предполагайки, че технологията може да бъде използвана и в по-голям мащаб в заводите, много преди 5G интернетът да стане масово достъпен за обикновените потребители.

Ericsson - един от най-големите доставчици на 5G оборудване в света, си партнира с Fraunhofer Institute for Production Technology за ранни тестове на новата технология в Германия, предава CNN.

Експериментът се провежда в завод за производство на метални дискове за самолетни двигатели.

Големите компоненти се правят чрез процес, наречен фрезоване, който отнема до 20 часа и изисква изключително прецизни разрези.

В това производство има голям процент грешки – до 25% от продукцията трябва да бъде преработвана поради грешки, причинени от малки вибрации.

Често грешките не се идентифицират, докато самият процес не приключи, което означава, че се губят много усилия, ако се окаже, че има повредени компоненти.

Чрез поставянето на сензори, които разчитат на 5G технологията, директно върху инструментите или компонентите, от Ericsson могат да следят грешките в реално време и да намалят вероятността за проблеми до 15%.

Така средните производствени разходи за изработката на тези компоненти биват намалени с 3 600 евро.

Скоростта, която осигурява 5G мрежата, означава буквално нулево забавяне в комуникацията между устройствата и сървърите. Именно това прави технологията толкова полезна в производството.

"С една милисекундна латентност можете да усетите дали има отклонение в процеса, преди инструментът дори да удари компонента и да спрете машината, преди да се случи грешката”, казва Аса Тамсонс, старши вицепрезидент в Ericsson.

Нишит Трипати, експерт по безжични мобилни технологии в Award Solutions, посочва, че само 5G може да осигури представянето, което е небоходимо за производство.

„4G просто не върши работа, нуждаете се от високата скорост и ниската латентност на 5G, за да осигурите подобно приложение”, казва той.

Две други предимства правят 5G идеален за заводите: мрежата е лесна за инсталация и може да поддържа огромен брой устройства.

Готови ли сте за 5G интернет?Все повече компании споделят амбициозни планове относно интернет връзката от ново поколение, или така наречения 5G интернет

Повечето заводи могат да бъдат обезпечени с новата технология чрез поставянето на една антена на покрива на сградата. Толкова лесно могат да бъдат отключени и други ползи от 5G, като например управлението на автономни коли, което разчита на огромен обмен на данни в реално време.

По думите на Трипати, 5G технологиите позволяват огромен брой свързани устройства и мрежи по едно и също време. Ако всяка част от едно производство трябва да бъде свързана, то 5G може да се справи с това.

Ericsson не са единствената компания, която провежда тестове с технологията. Завод на Bosch в Англия също стартира тестове на 5G през миналия месец. Samsung пък работи с AT&T в Тексас за създаването на „зона за иновации” в сферата на производството.

„Когато говорим за 5G изживяване, като холограми и виртуална реалност, неща, които аз и вие ще изпитаме, то ще трябва да почакаме няколко години, но за бизнеса ситуацията е тук и веднага”, добавя Трипати.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg