Как Бъфет заработи 3 млрд. долара от Goldman Sachs?

1049
Как Бъфет заработи 3 млрд. долара от Goldman Sachs?

Минаха 12 месеца, а компанията на милиардера Уорън Бъфет е с 3 млрд. долара по-богата, пише CNBC.

Преди една година на 23 септември 2008 г., когато финансовият свят все още осъзнаваше фалита на Lehman Brothers отпреди няколко дни, Бъфет шокира Уолстрийт като даде огромен вот на доверие на Goldman Sachs.

Късно през деня тогава от Goldman обявиха, че са сключили сделка за продажбата на привилегировани акции на стойност 5 млрд. долара на Berkshire Hathaway. На практика Berkshire даваше огромен заем на Goldman. А такива суми не се дават назаем когато смятате, че една компания може да последва Lehman Brothers.

На следващия ден Бъфет завява, че цената е била точната, условията са били точните и хората са били точните.

Парите на Бъфет и неговата реклама на Goldman обаче не излизат евтино.

От Goldman се съгласяват да плащат на Berkshire 10% годишен дивидент по привилегированите акции. Това прави 500 млн. долара на година, а плащането не зависи по никакъв начин от това, което се случва с цената на обикновените акции на Goldman.

Има и още. В допълнително споразумение, което Бъфет нарича „бонус" Goldman дава право на Berkshire да закупи обикновени акции на стойност 5 млрд. долара на цена от 115 долара за акция. Berkshire може да упражни това право когато пожелае в следващите пет години.

Бонусът се превърна в голяма печалба. Цената на акциите на Goldman падна до 47.41 долара за брой в края на ноември по време на пика на кризата. Според някои Бъфет беше загубил усета си за печеливши сделки, изтъквайки варантите на Goldman. (Те обаче не взимаха под внимание 10-те процента дивидент по заема от Berkshire на стойност 5 млрд. долара. Това плащане беше гарантирано, освен ако Goldman не беше фалирала.)

До март варантите почти вече носеха печалба, след като цената на акциите на Goldman скочи.

Днес тези варанти са на стойност почти 3.1 млрд. долара. (Разликата между вчерашната пазарна цена от около 186 долара на акция и цената от 115 долара за Berkshire, умножена по 43.478.260 варанти, които компанията на Бъфет е получила.)

Всичко това е на хартия разбира се. Berkshire на практика не получава никакви пари от варантите докато не упражни опцията си да закупи акции на цената от 115 долара за брой, които след това да продаде на по-висока пазарна цена.

Засега Бъфет не показва, че има намерения за подобно нещо поради очакванията, че акциите на Goldman ще продължат да поскъпват.

През юли, когато акциите на Berkshire поскъпнаха до шестмесечен връх, Бъфет заяви, че неговият усет му подсказва, че компанията ще задържи варантите почти до датата на изтичането им. „Привилегированите акции ни носят дивидент, а варантите ще ни заработят печалбата.", споделя тогава Бъфет.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg