Как бащите-основатели на САЩ са управлявали парите си?

1942
Как бащите-основатели на САЩ са управлявали парите си?

© Pixabay

През юли 1776 г., когато бащите-основатели на Съединените американски щати слагат своите подписи под Декларацията за независимост, те се ангажират да рискуват „живота, богатството и свещената си чест“.

Техният живот и чест наистина висели на косъм по време на войната за американската независимост, но какво се случва с тяхното материално състояние?

Ето какво казва историята за петима от основателите на нацията - как са изкарвали прехраната си, как са инвестирали в революционната кауза и какво са спечелили и загубили.

Бенджамин Франклин


Бенджамин Франклин е издател, държавник, предприемач, изобретател, имотен спекулант, а също така и 10-ият син на производител на сапун. Той увеличава богатството и репутацията си по много начини.

Наред с процъфтяващия печатарски бизнес, който включва почти всичко - от книги до проповеди и валута, той издава и своя вестник The Pennsylvania Gazette, както и бестселъра Poor Richard's Almanack.

Франклин инвестира печалбите си в 89 имота в родния си град Филаделфия, които отдава под наем, както и в спекулации със земя в западните щати. По време на войните от колониалната епоха той организира защитата на пацифисткия град на квакерите (Quaker city), като проектира и строи фортове, внася пари за оръжия и ги продава от книжарницата си.

До началото на 40-те си години той е един от най-богатите американци с общ доход от 2000 британски лири годишно, което прави около 300 000 долара днес.

Франклин е на дипломатическа мисия във Франция през 1777 г., договаряйки военна и финансова подкрепа за войната, когато британците превземат Филаделфия. Войските разрушават имотите му  и ограбват дома му, който след това използват като щаб за тайните си служби.

Когато най-накрая се завръща у дома, Франклин - любимец на френския крал Луи XVI, получава специален подарък - табакера, инкрустирана с 401 диаманта. Разкриването на подаръка, който днес се оценява на около 270 000 долара, предизвика критики в Конституционната конвенция, която въвежда и по-строги ограничения за "подаръците", които могат да получават политиците.

Но тъй като Франклин подхожда открито и честно към проблема, като предлага да дари диамантите на нацията, Конгресът отсъжда, че може да ги запази и да ги предаде на дъщеря си.

Джордж Вашингтон

Джордж Вашингтон, който остава полусирак на 11-годишна възраст, натрупва обширни имоти, възлизащи на над 50 000 акра. Той използва хитри спекулации в граничните земи, които изследва. Жени се за една от най-богатите вдовици във Вирджиния и развива вкус към изящните неща.

В имението им в Маунт Върнън той диверсифицира приходите на семейството, като подменя част от тютюневите насаждения с пшеница и основава печеливша дестилерия за уиски.

Когато Вашингтон е избран да ръководи революционните сили срещу британците, той отказва заплата, а единственото му изискване е да бъдат възстановени личните му разходи. През осемте години на войната той изплаща над 160 000 долара (равняващи се на около 5 милиона долара по днешния курс), включително за поддръжката на мрежа от 500 шпиони и изхранването на щабните офицери.

Всички тези разходи са педантично осчетоводени, като Конгресът не успява да намери документи само за 8 долара от тях. Разходите на Вашингтон обаче са изплатени в силно обезценената континентална валута.

Пет начина, по които кафето променя световната историяВ своя вековен път към превръщането в световна борсово търгувана стока и глобална напитка, кафето става инструмент за изграждане на империи, двигател на индустриалната революция, но в същото време и движеща сила зад човешката експлоатация, робството и войната

Войната предизвика хаос във финансовото състояние на Джордж Вашингтон и по други начини. През 1781 г. британските войски заграбват голяма част от добитъка в имението Маунт Върнън и 17 роби, които служат на бъдещия американски президент.

Тъй като Вашингтон участва във войната за независимостта и пренебрегва селскостопанския си бизнес за дълго време, той губи 50% от нетната си стойност. А следвоенната депресия прави невъзможно събирането на наема от пограничните земи на Вашингтон.

През 1787 г., когато е избран в Конституционната конвенция, за да помогне за формулирането на по-съвършен съюз, богатият на земя, но беден финансово герой от войната трябва да вземе пари назаем от съсед, за да прекара четири месеца в скъпата столица Филаделфия.

И когато единодушно е избран за първи президент на Америка, той пише на свой роднина, че се нуждае от заплатата, тъй като няма да може да си позволи пенсиониране в Маунт Върнън.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg