Как бивш банкер в Китай се влюби в боклука?

3802
Как бивш банкер в Китай се влюби в боклука?

Китай има огромен проблем с боклука. Но бивш банкер в централната банка на страна се надява да открие съкровище там, където другите виждат отпадъци, съобщава CNBC.

Втората по големина икономика в света в момента произвежда около 250 млн. тона боклук всяка година. Световната банка прогнозира, че цифрата ще се удвои до 2025 г., тъй като населението се мести в големите градове, които са диспропорционално отговорни за генерирането на отпадъци.

Но според Чън Сяопин, генерален директор на китайската компания Everbright International, една от най-големите в индустрията с управлението на боклука в Китай, проблемът на страната с отпадъците означава, че пазарният потенциал е огромен.

В миналото Чън заема позиции в Китайската народна банка и Everbright Bank, преди да се премести в Хонконг, за да съживи операциите на филиал на China Everbright Group.

„Учих финанси и се занимавах с валути. Сега съм в сектора на опазването на околната среда и трябва да се занимавам с боклук. Но откакто влязох в бизнеса, се влюбих в него“, казва Чън.

Когато за първи път се присъединява към компанията, състоянието на Everbright International, е нестабилно. Чън обмисля нови възможности за компанията в сектора на недвижимите имоти, минното дело и инфраструктурата, но се отказва от тях заради огромните капиталови разходи.

В крайна сметка, Everbright International се впуска в управлението на отпадъци, защото то изисква сравнително по-малко капитал. „Всъщност, влязохме в бизнеса с опазването на околната среда случайно“, признава Чън.

Германия има изгаряща нужда от още боклук Недостигът на битови отпадъци в страната принуждава електроцентралите да ги внасят от съседни страни

 

Рискът си струва и оттогава глобалната позиция на Everbright International значително се разширява. Компанията купи полското предприятие за управление на отпадъци Novago за 123 млн. евро (139 млн. долара) през юни тази година. В същото време водният бизнес на компанията стъпи на борсата в Сингапур през 2014 г. и тя планира филиалът й за зелени технологии да излезе на борсата в Хонконг.

Китайското правителство превърна околната среда в основен приоритет в идните години и това също помага на Everbright Internatioanl. Дванадесетият петгодишен план на страната предвижда 3.4 трилиона юана (512 млрд. долара) за сектора на опазването на околната среда. Обявеният неотдавна тринадесети петгодишен план предоставя допълнителни инвестиции на стойност12 трилиона юана за сектора.

Днес половината от бизнеса на Everbright International идва от изгарянето на твърди отпадъци и превръщането им в енергия. То се подкрепя от държавни субсидии, насочени към секторите на превръщането на отпадъците в енергия и производството на биомаса, с цел спряване със замърсяването на околната среда в страната.

Макар че Чън е настроен оптимистично във връзка с ангажиментите на правителството към околната среда, той предупреждава, че опазването й е дългосрочна отговорност. „Централното правителство предложи идея за зелено развитие. Но...се питам дали наистина е ангажирано с трайното развитие и дали смята развитието на зелената енергия за основен приоритет“, казва Чън.

Под негово ръководство компанията постигна редица успехи в сектора на превръщането на отпадъците в енергия, включително като стана първата компания, която се присъединява към Европейската програма за климатични промени. Everbright International повиши и стандартите си за прозрачност, като работи с местни държавни агенции и им позволява да наблюдават произвежданите от нея емисии.

Чън смята, че успешната трансформация на Everbright International се дължи на ориентиран към хората стил на управление и назначаването на правилните хора на точните позиции. „Нашите служители обичат да работят в тази индустрия и ние се влюбихме в боклука“, споделя Чън.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Боклуците от древноста се ползват за охрана на големи региони
# 0
04:08 | 20 August 2016
НАвремето работих като зам.председател на община и проведохме анализи къде и защо хвърлят боклуци несъзнателно граждани и гости..Оказа се че боклуци се хвърлят само там където има аномални проблеми причинени от древни външни за земята агресии.. Определихме ново сметище в регион увреден от хората ..Сметището работеше перфектно веднага спряха изхвърлянията на боклуци на други по малко засегнати места.
JJIvanov
# 1
04:08 | 20 August 2016
У нас бяха изградени огромен брой супер скъпи сметища. Примерно за едно наблизо похарчиха ограбени от народ а пари колкото з а десет лукс хотела с по няколко басейна всеки и с поне по 200 места..Общините принудени да карат боклука чак до там са в криза .Населението е оставено без доходи за оцеляване .. Геоложки анализ подава че е срината важна био гео химична защита на региона осигурявана от трилиони живи организми хранещи се от боклуците и решаващи несъзнателно важни охранителни проблеми.
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg