Как Чернобил посреща 36-годишнината от аварията?

842
Как Чернобил посреща 36-годишнината от аварията?

© Pixabay

На днешната дата (26 април) се навършват 36 години от аварията в атомната електроцентрала Чернобил.

Тази година обаче, за първи път след инцидента, територията около централата е в състояние на война.

Малко след руската инвазия в Украйна, която започна на 24 февруари, атомната електроцентрала беше превзета от руската армия. Окупацията продължи няколко седмици, а в края на март контролът върху енергийното съоръжение беше предаден отново в ръцете на украинския персонал след изтеглянето на руските части от района.

Появиха се и слухове, че част от руските военни, които са били разположени в т. нар. "мъртва зона" около атомната електроцентрала, са получили радиационни облъчвания. Тези твърдения все още се разследват от Международната агенция за атомна енергия на ООН.


Но независимо от тяхната достоверност, фактите сочат, че 36 години след аварията в Чернобил районът около реактора все още представлява сериозна опасност за живота и здравето на хората, както и за екологичното равновесие.

Според служителите на АЕЦ-а, около 1000 руски военнослужещи са били разположени в района около централата в продължение на повече от месец. Те създали и временен команден център, както и укрепителни съоръжения. Именно при изграждането на окопите се предполага, че войниците може би са били изложени на опасни количества радиация.

Украинците, които са част от персонала на атомната електроцентрала, са били държани като заложници, като не им е било позволено да осъществяват контрол и мониторинг на радиационния фон. Още в първите дни след окупацията били доведени и експерти на руската ядрена агенция Росатом. Това е първият случай след април 1986 г., в който руски специалисти посещават региона на реактора.

Според украинските власти, в стаите, където са живели руските военни през последния месец, отчетените нива на радиация са много по-високи от нормалните. Това се дължи на факта, че вероятно те са внасяли радиоактивна почва и прах от "мъртвата зона", където са били разположени.

Чернобилската плесен, която се храни с радиация Гъбичните организми могат да помогнат на науката в разработката на по-ефективни методи за предпазване от опасните радиационни лъчения

Районът около централата, наречен Червената гора, е едно от най-радиоактивните места на планетата. Името ѝ се дължи на ръждивия цвят на боровите дървета, загинали в резултат на силното йонизиращо лъчение след аварията в Чернобил на 26 април 1986 г. Кадри, публикувани от украинските военни, показват, че руските войници са копали окопи и дори са нощували там.

Освен това те натрупали чували с пясък точно до бетонния саркофаг, който защитава повредения ядрен реактор. Барикадите трябвало да послужат за защита в случай на атака от страна на украинската армия.

Служителите на централата твърдят, че ерлектрозахранването на централата било прекъснато за три дни, в резултат на което работата на системите за защита на авариралия реактор била поставена под въпрос. Наложило се дори да се краде гориво от автомобилите на руснаците, за да може да се подсигури работата на аварийния електрогенератор, поддържащ системите за охлаждане.

Украинската агенция Енергоатом вече е установила пълен контрол над съоръжението и твърди, че за момента няма опасност от изтичане на радиация. Не е ясно обаче какво е състоянието на руските военни, които са били разположени в региона.

След изтеглянето на 31 март и 1 април се предполага, че частите са насочени към Беларус, но не се съобщава нищо за здравния им статус. Освен това руската армия е пленила около 170 души от украинската национална гвардия, които са охранявали Чернобил по време на инвазията.

След изтеглянето на руските сили те били взети като заложници и се предполага, че в момента се намират в Беларус или в Русия. Киев води преговори за освобождаването им, но за момента без резултат.

Украйна разполага с общо 15 атомни реактора, които генерират около половината от цялото потребление на електроенергия в страната. Докато продължава войната, всички те се намират в риск от нападение, предупреждават международните експерти. А това означава, че опасността от нов ядрен инцидент, по-опасен дори и от този в Чернобил, все още не е изключена.

Българският бизнес

Всичко по темата Войната в Украйна

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg