Как да останеш богат в Европа: Наследени пари на 700 г.

13489
Как да останеш богат в Европа: Наследени пари на 700 г.

Ламберто Фрескобалди слага две винени чаши върху дървена бъчва в голяма винарна на компанията си, която се намира в 1000-годишен замък недалеч от Флоренция. Отваряйки бутилка Нипоцано, той отпива и поклаща глава. Червеното вино, което семейството му доставяло на Микеланджело и на папа Лъв X, все още има същия прекрасен вкус, пише Bloomberg.

За 53-годишния Фрескобалди управлението на семейния бизнес е въпрос на доверие. Това е начин да съхрани династия, започнала с търговия на дървесина около 1000 г. и натрупала състоянието си с финансирането на английския кралски двор близо двеста години по-късно.

„Трябва да разбирате, че не притежавате това, което сте наследили. Само трябва да го управлявате по правилния начин и да продължите с нещо друго“, казва Фрескобалди.

Най-богатите семейства във Флоренция днес са били на върха на социалноикономическата стълбица преди близо 600 години, показва неотдавнашно изследване на Италианската централна банка. А изследване на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие установи, че в много европейски държави не само богатството и доходите, но дори професията се предават от поколение на поколение.

Над една трета от най-богатите хора в Италия са наследили състоянието си спрямо едва 29% в САЩ и 2% в Китай, показва изследване от 2014 г. на милиардерите в света на Института за международна икономика „Петерсън“. Германия има най-голям дял на милиардери с наследено богатство сред развитите икономики с 65%. Общо наследниците и наследничките съставляват около половината от милиардерите в Западна Европа.

Класите в Европа не са много по-строго определени, отколкото в Америка. Липсата на социална мобилност е по-голям проблем, защото икономическото производство и броят на наличните работни места са по-малки. САЩ са постигнали растеж от 9.9% в реални цифри от 2007 г. насам. ЕС е постигнал растеж от едва 2.8% в същия период, сочат данни на Евростат. БВП на човек в ЕС е почти с една трета по-нисък, отколкото в САЩ след приспособяването на покупателната способност. Безработицата е близо два пъти по-висока, отколкото в Америка.

За Фрескобалди семейното наследство може да бъде обобщено в една дума: вино. Първото му преживяване с червеното вино е на 6-годишна възраст, когато се напива и припада на лятно парти с работници в лозята.

Преди да навлезе във винопроизводството през 1308 г., семейство Фрескобалди търгувало с вълна, занимавало се с банкерство и финансирало войните ва крал Едуард I в Уелс и Франция. Семейството, което построило първия мост във Флоренция, Санта Тринита, се гордее с Джироламо Фрескобалди, един от основните композитори на музика за клавесин в края на Ренесанса и началото на Барока, както и с поета Дино Фрескобалди.

Най-богатите наследници на руски милиардери защо децата на Абрамович не присъстват в класацията

 

 

Дългата семейна история на Фрискобалди далеч не е уникална във Флоренция, главен град на Тоскана. Италианската централна банка сравнила данъчни декларации на флорентински данъкоплатци през 1427 и 2011 г., за да проследи мобилността на представителите на различните поколения, и установила значително постоянство на социално-икономическия статут през вековете.

В Германия концентрацията на наследено богатство е още по-голяма, показва изследване. Високият дял на семейното богатство в Германия се обяснява с данъчна система, която до тази година позволяваше на семеен бизнес, включващ голям процент средни компании, които са гръбнакът на икономиката й, да предават финансовите си активи, като почти не плащат данък.

Якоб Фугер наредил строежа на жилищния комплекс Фугерей, за да се отплати на града си и в същото време да опита да спаси душата си. Живеещите в уютните двуетажни къщи с тераса в комплекса плащат годишен наем от 0.88 евро по нареждане на Фугер и трябва да отправят по три молитви дневно за спасението на душата на създателя на комплекса и за семейството му.

140-те апартамента във Фугерей преживели безброй войни и потенциално разрушение по време на Втората световна война. Макар че са ремонтирани, те продължават да следват оригиналните планове и притежават уникално ренесансово обзавеждане.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

2+2=4
# 0
19:08 | 24 August 2016
Над една трета от най-богатите хора в Италия са наследили състоянието си спрямо едва 29% в САЩ - журналисти - смешници, поне питайте НЯКОГО около вас - когато става въпрос за цифри - макар и най-елементарни - сте ТРАГИЧНИ. Ужас - как да ви обръщаме внимание за каквото и да било, като сте неграмотници за елементарни неща.
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Иновативни технологии за интелигентно почистване на подове у дома

Новата прахосмукачка-робот Roomba i7+ не само обича, но е и...