Как Доналд Тръмп пренасочва петролните танкери по света?

2292
Как Доналд Тръмп пренасочва петролните танкери по света?

© Pixabay

Президентът на САЩ Доналд Тръмп пренасочва петролните потоци на световния пазар.

Производителите на суровината от Западна Африка и Латинска Америка изпращат все по-големи количества суров петрол към Китай. Износът на САЩ за Китай намалява - за сметка на нейните съседи.

В световен мащаб има належаща необходимост за намирането на петрол, който ще замени количествата от Иран, чийто износ може да се срине следващия месец.

Нещото, което свързва променящите се доставки, е външната политика на Тръмп. Спадът в изкупуваните от Китай количества петрол от САЩ и увеличението на полупките от други държави съвпада с търговската война между САЩ и азиатската страна.

По същия начин възбновяването на санкциите срещу Иран, които ще влязат в сила на 4 ноември, увеличи необходимостта от същия тип тежък суров петрол, който държава от Персийския залив продава.

“Ако комбинирате ефекта от санкциите на САЩ срещу Иран и от търговската вона между САЩ и Китай, на практика външната политика на Тръмп е нещото, което променя петролната търговия,” казва Оливие Джейкъб, управляващ директор на консултантската компания Petromatrix GmbH.

“САЩ се превръща в голяма енергийна сила и те ще използват това. Започваме да го виждаме в различни части на енергийния пазар, като част от това се наблюдава днес в транспортирането на петрола.”

Петролните пазари също така трябва да се спраят с рекордното производство на САЩ, подсилено от шистовия петрол, както и от премахването в края на 2015 г. на дългогодишните ограничения на страната за износ на суров петрол.

Тези доставки, които бяха само няколкостотин хиляди барела дневно преди няколко години, сега постоянно надхвърлят средно 2 млн. барела на ден всеки месец. Американският суров петрол достига до пазари в Азия, Европа и Латинска Америка, показват данни на щатската Администрация за енергийна информация.

Променящи се петролни потоци

Накскоро обаче има промени в това къде точно отиват всичките тези барели. Китай, която е най-големият енергиен поетрбител в света, не е внесла никакъв петрол от САЩ през август за първи път от септември 2016 г.

За сравнение, Китай е внесла от САЩ близо 12 млн. барела през юли, когато страната е била вторият най-голям вносител на щатски петрол.

В същото време износът на САЩ за Южна Корея скача до рекордните 267 000 барела на ден през август, или увеличение от 313% на годишна база, според изчисления на Bloomberg.

Износът на щатски петрол за Япония и Индия нараства със 198% и 16%, респективно. Износът за Великобритания, Италия и Нидерландия също бележи значително повишение тази година.

“Моделът изглежда е пренасочване на фокуса от Китай към други азиатски държави и Европа,” казва Каролайн Бейн, икономист от Capital Economics.

Китай също така се насочва все повече към други региони. Износът на Колумбия за Китай е нараснал пет пъти през септември, докато износът от Бразилия достига най-високото си ниво от началото на годината.

Китайските рафинерии са купували от Западна Африка по 1.71 млн. барела суров петрол на ден за товарене през октомври, което е най-голямото количество поне от август 2011 г. насам.

Ефектът от санкциите

Все още не е ясно до каква степен и дали въобще Китай ще ограничи вноса на ирански петрол вследствие на санкциите от страна на САЩ. Купувачите в Индия, Япония и Южна Америка обаче намаляват покупките си от Иран.

Саудитският престолонаследник Мохамед бин Салман заяви, че кралството и други страни производителки от ОПЕК компенсират изгубеното предлагане от Иран.

Какво ще стане, ако петролът поскъпне до 100 долара за барел?Експертите на Bloomberg Economics посочват 8 възможни последствия от поскъпването на


Търсенето на заместител на иранския петрол е очевидно. Износът на Оман през миналия месец е нараснал до най-високото си ниво тази година вследствие на голямото търсене от страна на Китай, сочат данни на Bloomberg.

Кувейт пренасочва по-големи количества към Азия, докато доставките на страната за САЩ към края на септември почти са спрели – първият случай, в който това се случва от Войната в залива през 1990-91 г.

Ограниченията срещ Иран оказват ефект и върху цените на петрола, като брентът в момента се търгува на най-високата си цена от четири години. Оман бе тема на обсъждане на едно от най-големите събирания на представители на петролната индустрия през тази година, след като цената на суровия петрол на страната надхвърли 90 долара за барел.

Супертанкерите, които често се облагодетелстват, когато има пренасочване на доставяните количества, носят най-големи печалби от началото на 2017 г.

Износът на Иран може да падне с 2 млн. барела дневно до под 1 млн. барела през ноември и евентуално през декември, се казва в доклад на Energy Aspects Ltd. от 1 октомври.

Дали заради необходимостта, която създаде за замяна на количествата от Иран, или заради други действия на американския президент, политиката на Тръмп сега оказва пряк ефект върху това накъде се транспортира петролът, казва Юджийн Лидел, анализатор в JBC Energy GmbH във Виена.

“Без съмнение обаче може да се каже, че всичко това създава много екзотични търговски потоци, които преди това не съществуваха на пазара,” допълва той. “Политиката на Тръмп оказва сериозно влияние, което доведе до промяна в търговските потоци.”

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg