Как два ценни ръкописа на Чарлз Дарвин изчезнаха от британска библиотека?

2551
Как два ценни ръкописа на Чарлз Дарвин изчезнаха от британска библиотека?

© Pixabay

Библиотеката на университета в Кеймбридж обяви, че две тетрадки със записки на Чарлз Дарвин липсват от 20 години в хранилището ѝ.

Ценните трудове са на стойност няколко милиона паунда, предава BBC.

Едната от тетрадките съдържа известната скица на Дървото на живота, в която Дарвин изобразява еволюционната връзка между различните видове.

След продължително разследване кураторите на библиотеката са установили, че двете ценни произведения вероятно са били откраднати. Сега институцията стартира официална процедура за тяхното издирване.


"Новината е потресаваща. Ще преобърнем всеки камък, за да ги намерим", казва директорът на библиотеката в Кеймбридж Джесика Гарднър.

За последно двете тетрадки за били налични през 2000 г. Тогава те са извадени от архива с вътрешна поръчка, за да бъдат фотографирани.

Те са пренесени във временно студио, което е било разположено в една от временните постройки в двора на библиотеката. Причината е, че по това време в обекта са се извършвали строителни дейности.

Липсата на ценните ръкописи е установена два месеца по-късно, в началото на 2001 г.

"Знаем, че тетрадките са били фотографирани през ноември, но нямаме представа какво се е случило с тях в периода от ноември 2000 г. до януари 2001 г., когато става ясно, че те не са на обичайните си места. За съжаление, в архива липсват каквито и да било данни, които да ни разкрият нещо повече", казва още Гарднър.

Първоначално служителите на библиотеката допускат, че някой може да върнал ръкописите в хранилището, но на грешното място.

"Моите предшественици като цяло са смятали, че някои е объркал мястото на ръкописите на Дарвин и те рано или късно ще бъдат намерени. През годините са организирани няколко мащабни претърсвания, но нито едно от тях не дава резултат", казва още Гарднър, която поема ръководството на библиотеката в Кеймбридж през 2017 г.

Огромните усилия, които коства издирването, едва ли са изненада, тъй като хранилищата на университетската библиотека са с дължина от над 200 километра. Те съдържат над 10 милиона карти, ръкописи и други произведения.

В началото на 2020 г. Джесика Гарднър организира поредното търсене, в което служителите се фокусират върху целия архив на Чарлз Дарвин с всички негови книги, рисунки, скици и писма. От двете тетрадки обаче няма и следа.

Откриха скелет на 2 млн. години, принадлежащ на „братовчед“ на човекаАвстралийски учени твърдят, че откритието на череп на 2 милиона години в Южна Африка хвърля повече светлина върху човешката еволюция

Това води директора на библиотеката и нейния екип до извода, че ценните ръкописи едва ли са сложени някъде по погрешка, а най-вероятно са откраднати.

По думите ѝ тази възможност е трябвало да бъде допусната още от самото начало, за да се вземат по-адекватни мерки, но това не се е случило.

През последните две десетилетия мерките за сигурност са се увеличили драстично и ако днес се случи нещо подобно, сигналът веднага ще бъде подаден в полицията.

В началото на века обаче изглежда процедурите не са били чак толкова стриктни.

Тази година обаче полицейските органи все пак са уведомени за липсата и ценните ръкописи са добавени в списъка на издирваните обекти от национално културно значение, както и в базата данни на Интерпол.

Каква е историята на тетрадките?

През юли 1837 г. 28-годишният Чарлз Дарвин вади една тетрадка в дома си в Лондон и на заглавната страница написва "Аз мисля...". Под тези думи той начертава скица на дърво с множество разклонения.

Това се случва малко след като се завръща от своята експедиция до островите Галапагос, където работи върху своите научни изследвания.

"Тези тетрадки са първият сериозен опит от страна на Дарвин да отговори на въпроса откъде произлизат живите същества", обяснява проф. Джим Секърд от Факултета по исторически и философски науки на университета в Кеймбридж.

20 години по-късно - на 24 ноември 1859 г., излиза книгата на Чарлз Дарвин "Произход на видовете", в която присъства подробната му илюстрация на Дървото на живота.

"Когато човек гледа първите му записки в тетрадките, сякаш се намира в главата на Дарвин. В тях той набързо е записвал всичко, за което се сети, всяка своя идея. Те дават представа за огромната интелектуална енергия, с която той е работил върху своите трудове", казва още проф. Секърд.

Двете изгубени тетрадки отдавна са сканирани, но дигиталните им копия не могат да заменят усещането от досега с оригинала.

"Да бъде загубен толкова значим обект е наистина трагично", казва професорът.

Директорът на библиотеката в Кеймбридж Джесика Гарднър е категорична, че търсенето ще продължи и че все още има надежда, макар и минимална, ръкописите да бъдат намерени. Самите тетрадки са съвсем малки, с размерите на пощенска картичка, и са съхранявани в специално подвързана синя кутия. 

Гениални учени, за които никога не сте чувалиТехният принос за науката е забележителен

Кой е Чарлз Дарвин?

Дарвин е британски учен естествоизпитател, геолог и биолог, който става известен със своята теория за еволюцията.

По времето, когато е публикувана, неговата книга "Произход на видовете" е обект на противоречиви обществени реакции, защото за първи път представя доказателства за естествения произход на живите същества, които се променят в зависимост от заобикалящата ги среда.

Това е в разрез с общоприетото по онова време схващане, че "Бог е създал всичко живо на Земята".

Във втората си публикация "Произход на човека и половия отбор" от 1871 г. Чарлз Дарвин прилага еволюционната си теория и върху историята на човешката популация, достигайки до извода, че сме произлезли от маймуните. 

Идеите на Дарвин оказват огромно влияние върху световната политика, религията, икономиката и изкуството. Те променят изцяло разбирането на хората за света, който ги заобикаля. 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg