Как Германия може да помогне на света да забогатее?

6908
Как Германия може да помогне на света да забогатее?

Най-развитите икономики в света могат да са по-богати със стотици милиарди долари на година, ако се поучат от примера на Германия в отношението си към младите служители, показва ново изследване, цитирано от Independent.

Според индекса „Млади служители“ за 2016 г., ако всички останали държави в ОИСР намалят нивото си на младежка безработица до това на Германия, светът ще е по-богат с около 1.1 трилиона долара.

Според индекса, който е публикуван от PricewaterhouseCoopers и се основава на осем различни ключови показателя, Швейцария е най-добрата държава за млади служители в света. Но от гледна точка на категорията NEET – броя на младите хора, които нямат образование, работа или квалификация, Германия е сред най-добрите в света.

Само 10.1% от германските младежи между 20 и 24 години попадат в тази категория спрямо 17 на сто във Великобритания и 17.5% в САЩ. Швейцария и Германия са успели да създадат така наречената в доклада „дуалистична образователна система“, при която учениците попадат в професионални или академични потоци в зависимост от уменията им.

Освен това тези държави са успели да стимулират работодателите да участват в образователната система. Около една трета от компаниите в Швейцария са ангажирани в програми за стажове, а в Германия Законът за професионалното обучение предоставя рамката за близо 500 000 договора за стажове в компании на година.
В своя анализ PWC създава модел как всяка от 35-те държави от ОИСР може да подобни икономиката си, ако нивото NEET намалее до това на Германия. Въз основа на данни от 2015 г. Великобритания например ще увеличи своя БВП с 2.3% или около 65 млрд долара на година, повече от настоящите й разходи за отбрана в бюджета.

Младите българи най-мързеливите в ЕвропаБлизо половин милион млади българи на възраст до 24 години след завършването на средното си образование нито учат, нито работят

 

Със своята много по-голяма икономика САЩ могат да прибавят над 460 млрд. долара, ако намалят младежката безработица. А Италия, която е на последно място в индекса с 35% безработица сред младежите между 20 и 24 години, ще увеличи своя БВП с над 8.4%, ако по някакъв начин успее да се доближи до равнището на Германия.

Тази година PWC изготвила индекса си с помощта на 23-годишния Дейвид Тран, който завършил University College London през 2014 г. „Нямаме нищо за губене, но можем да спечелим много, ако споделим опита си за това какво работи и какво не“, казва той.
 

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg