Как изглежда капитализмът по кубински

2689
Как изглежда капитализмът по кубински

За кубинците, както и за нас преди близо 22 години, много неща станаха възможни. Отскоро те имат „дори" и правото на собствена кола. Как изглежда завоят на Куба към капитализма, нека проследим в няколко кадъра:

Може да работите на частно

 

Куба съкрати работните места в държавния сектор, като даде възможност на 178 занаяти и професии да работят на частно. Извън тези занаяти като фризьор, шивач, обущар, частната дейност е все така забранена.

Можете да си купите нова кола

 

Тази възможност е отворена за кубинците едва от 28 септември. Всички коли в страната са отпреди революционната 1959 г., затова по улиците на Хавана могат да бъдат видени американски автомобили, отдавна влезли в историята. На черния пазар Chevrolet 1951 струва 25 000 долара, при средна заплата от 20 долара месечно. Цената за Dodge 1948 е 25 000 долара. Сделката не се оформя, естествено, защото е на черно.

Можете да наемете персонал, но не и да купите суровини

 

Можете да станете бизнесмен и дори да наемате хора! Опцията е отворена, но първият проблем е, че 85% от кубинците винаги са работили за държавата и нямат никакъв опит с управление на бизнес. Вторият момент граничи с абсурд: можете да наемете хора, но не и да купите суровини за дейност. Разбира се- има черен пазар, а на него суровини, крадени от държавните компании.

Можете да отворите кафене

 

Между 75 000 видове бизнес, разрешен в Куба, най-успешен е този с кафенетата и стаите под наем за туристи. За целта се пригаждат холове, дневни и спални в домовете на ентусиастите.

Можете да имате дом, но не и да си купите

 

Куба прави първи стъпки с частната собственост. Тя разреши на гражданите си да притежават жилището, в което живеят. Има и условия- кубинците могат да имат само едно жилище. Покупката и продажбата на недвижима собственост е все така забранена.

Мобилен телефон- да, мобилен интернет- не

 

През 2008 г. бе отменена забраната за притежаване на мобилен телефон- дотогава такъв можеха да имат само партийния елит и чужденците. Въпреки че първите легални договори са бяха с такса 120 долара, намалена после на 65 долара, при заплата от 200 долара средно, в Куба бяха купени 133 000 мобилни телефона. Сега 7% от кубинците носят мобилен телефон. За мобилен интернет обаче те трябва да поискат разрешение от правителството.

... и 75% данъци

 

„Забогателите" кубински бизнесмени естествено поемат по-висока данъчна тежест. Подоходният данък за тях възлиза на 25-50% от приходите и още 25% отиват за здравна застраховка.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg