Как изглежда планът на Обама година по-късно?

636
Как изглежда планът на Обама година по-късно?

На 17 февруари 2009 г. президентът на САЩ Барак Обама превърна в закон един от най-големите пакети с данъчни намаления и държавни инвестиции с цел подпомагане на икономиката в историята на страната, пише Reuters.

Двугодишният Закон за възстановяване и реинвестиции, който Обама щеше да създаде или запази повече от 3 млн. работни места, първоначално се смяташе, че ще струва на правителството 787 млрд. долара.

Година по-късно и наполовината от изпълнението на плана американците оценяват ефекта на закона над упорито високата безработица и най-дългата и дълбока икономическа рецесия от близо 80 години.

Ето и някои факти:

- Досега са похарчени 179 млрд. долара от плана и са направени намаления на данъци за 93 млрд. долара. Други 154 млрд. долара са процес на изпращане по тяхното предназначение, след което за харчене ще останат 247 млрд. долара. Останалата част е под формата на данъчни намаления, които все още не са обявени.

- От Бюджетната служба на Конгреса миналата седмица ревизираха нагоре стойността на закона до 862 млрд. долара в сравнение със 787 млрд. долара миналия месец.

- Повече от 8 млрд. долара от плана са похарчени за увеличаване на купоните за храна, тъй броят в на хората в програмата за подпомагане на бедните наскоро достигна рекордните 38 милиона души.

- До края на декември Министерството на транспорта е одобрило 10 000 проекти за магистрали. От 34.1 млрд. долара, които министерството е обявило, че ще бъдат предоставени на различни щатове, са изплатени само 8.63 млрд. долара.

- Съгласно плана бяха увеличени помощите за безработица и бяха удължени плащанията на извънредни помощи за хората, които не са успели да си намерят работа, след изтичането на обикновените помощи, които са получавали. Наскоро Конгресът удължи срока за изтичане на двете програми до 28 февруари.

- Близо 280 млрд. долара от планираните разходи ще бъдат насочени през правителствата на отделните щати, включително 48 млрд. долара, които трябва да им помогнат да балансират бюджетите си.

- По данни на тези, които са получили грантове и заеми от плана, общо 595 263 работни места са били създадени или спасени през последните три месеца на 2009 г. Според предишен доклад, в който бяха използвани други методи на изчисление, в последното тримесечие на миналата година са били спасени 640 239 работни места.

- Съветът на икономическите съветници към Белия дом пък е изчислил, че през 2009 г. в САЩ е щяло да има между 1.5 и 2 млн. работни места по-малко, ако не е бил приложен плана за стимулиране на .

- През януари тази година безработицата в САЩ е възлизала на 9.7%. Година по-рано, когато Конгресът обсъждаше плана, безработицата беше достигнала 7.7%.

- БВП на САЩ за четвъртото тримесечие на 2009 г. е нараснал с 5.7%. Двете поредни тримесечия, в които икономиката на расте носят оптимизъм, че САЩ се измъква от рецесията.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg