Как изглежда световната инвестиционна карта?

1021
Как изглежда световната инвестиционна карта?

Фондовите пазари извън САЩ се възстановяват много по-бързо от атаката на мечките. Така много инвеститори наливат средства на международните пазари, което е една от причините за това цените на акциите на компаниите извън щатските пазари да нарастват толкова стабилно.

Индексът Dow Jones Global Total Stock Market, който следи движението на цените на акциите на 11 745 компании в 64 страни, скача с 29% от началото на годината до 30 октомври, пише marketwatch.com. Този ръст отразява понижение от 23.5% от началото на годината до 9 март и последващ скок от 68.7%.

За сравнение щатският пазар е нараснал с 18.4% за първите 10 месеца на годината. Спадът в началото на годината е бил малко по-лош в сравнение с този на останалите международни пазари, докато последващият скок изостава с 12% зад възстановяването на световните пазари.

Понятието „световни" обаче включва и САЩ. Ако бъде изключен щатския пазар, разликата става още по-ясно изразена: Международните пазари с изключение на САЩ отчитат 22.7% спад в първата част на годината, което е с два процентни пункта по-малко от щатския пазар, след което се изстрелват със 77.8%, за да отчетат повишение от 37.4% за първите 10 месеца на годината, което е два пъти повече от този на щатския пазар.

Пазарите извън САЩ

Инвеститорите не осъзнават непременно ефека, който инвестициите им са имали върху тези пазари. Международните пазари, с изключение на САЩ се разделят на два основни типа: развити и развиващи се. Развитите пазари са по-малко на брой (29), но с по-голяма пазарна капитализация (14 трлн. долара), докато при развиващите се пазари ситуацията е точно обратното (35 пазара с 2.8 трлн. долара пазарна капитализация).

Развиващите се пазари са най-волатилни, защото инвестиционните капитали, които влизат и излизат, могат да движат цените доста, основно защото ликвидността е по-ниска. Въпреки тази тенденция, индексът на Dow Jones за развиващите се пазари пада само с 15% в първите няколко месеца на годината или с осем до десет процентни пункта по-малко от останалите пазари.

Отчасти поради тази устойчивост вероятно следващите осем месеца носят буквално удвояване на доходността - скок със 100.3%. Резултатът е, че развиващите се световни пазари отчитат 70.2% положителна доходност за първите 10 месеца на годината, примамвайки инвеститорите да излязат извън рамките на местните си пазари и да се насочат към световните.

Развитите пазари показват доста по-малко енергия, но въпреки това се представят по-добре от щатския пазар. Те отчитат понижение от 23.8% в началото на годината, след което скачат със 74%, за да отчетат ръст от 32.5% за първите десет месеца на годината.

Най-добре представящите се развити пазари са Кипър (+90.7%), Норвегия (+79.8%) и Швеция (+71.1%). В дъното на подреждането са Исландия (-0.3%), Япония (+7.1%) и Малта (+15%).

Лидерите сред развиващите се пазари са Шри Ланка (+140.46%), Индонезия (+116.98%) и Бразилия (+111.57%). В дъното на подреждането се намират Словакия (-24.7%), Йордания (-6.8%) и Бахрейн (-3.9%).

Акциите на компаниите с малка пазарна капитализация се представят най-силно

Акциите на компаниите с малка пазарна капитализация се представят най-добре както на развиващите се така и на развитите пазари. На щатския пазар ситуацията е по-различна и акциите на компании със средно голяма пазарна капитализация се справят по-добре от тези на компаниите с малка или голяма пазарна капитализация.

На 30 октомври цените на акциите на компании с по-малка пазарна капитализация нарастват с 48% за годината в развитите страни и с цели 87.7% на развиващите се пазари. За сравнение цените на акциите на компании със средна по-големина пазарна стойност се повишават с 39.5% (развити) и 72.9% (развиващи се), докато цените на акциите на компании с голяма пазарна капитализация нарастват с 30.5% (развити) и 67.5% (развиващи се).

Лидери по ръст в цените на акциите на малките компании на развиващите се пазари са Русия (+193.4%), Филипините (+156.4%) и Шри Ланка (+128.9%). На опашката се нареждат Йордания (-8.5%), Кувейт (-5%) и Мароко (+5.3%).

При развитите пазари най-добре в това отношение се представят Израел (+131%), Хонг Конг (+108.6%) и Австрия (+104.5%). Изсоставащи са Кипър (-1.4%), Малта (-1%) и Исландия.

Силни сектори

Индустрията на Основните материали е големият победител на международните пазари, с изключение на САЩ, повишавайки се с 50.4% в развитите страни и със 106.6% на развиващите се пазари. Промишлените метали и минното производство са най-добре представящите се сектори.

Комуналните услуги се справят най-зле на развиващите се пазари, поскъпвайки само с 0.03% за първите 10 месеца на годината. На развиващите се пазари най-слабо се представят Телекомуникациите, които бележат „само" 27.81% ръст.

Погледнато от друг ъгъл Здравеопазването е в най-добро положение към 30 октомври, защото се понижава само с 10% от пазарния връх през 2007 г. На второ и трето място се нареждат секторът на производство на Петрол и Газ (близо 18% под върха) и Потребителските стоки (около 19% по-ниско).

Проблемният Финансов сектор естествено остава най-далече от върха на пазара през 2007 г. (40% по-ниско), следван от Индустриалния сектор (-32%) и Технологичния сектор (-31%).

Ако капиталът продължи да тече към международните пазари, без САЩ, може да достигне до тези страни или индустрии, които не са нараствали толкова много или толкова бързо, колкото победителите за първите десет месеца на годината. Ако капиталите обаче започнат да се изтеглят, големите победители досега ще бъдат най-уязвими.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg