Как изглеждат 184 млн. галона разлят суров петрол?

2581
Как изглеждат 184 млн. галона разлят суров петрол?

Според AP и по оценки на CNBC.com общото количество на изтеклия суров петрол вероятно е между 182 и 184 млн. галона. (1 галон се равнява на близо 3.8 литра).

Колко обаче са 184 млн. галона? Човек трудно може да си представи подобни огромни количества нагледно, вследствие на което истинският мащаб на тази екологична катастрофа не може реално да бъде осъзнат.

От CNBC.com са направили сравнение на това огромно огромно количество разлят петрол с някои по-популярни неща от ежедневния живот.


184 млн. туби с мляко

Ако разлятият петрол се съхранява в стандартни туби за мляко от по 1 галон, то той би напълнил 184 млн. от тях.

Ако бъдат положени една до друга, 184-те милиона туби с петрол биха покрили площ от над 3.5 кв. км. Това количество от туби би било достатъчно, за да може всички жители на 12-те най-населени щати (2/3 от населението на САЩ) да носи по една туба едновременно.

Басейни с олимпийски размери

Ако разлятото количество петрол се измерваше с басейни с олимпийски размери, то щеше да е достатъчно, за да напълни 279 басейна. Наредени един до друг, басейните биха покрили разстояние от над 13.8 км., ако дълбочината им е 2 метра.

При това положение на Майкъл Фелпс ще са нужни близо два часа, за да преплува басейните от край до край, ако плува крол с темпото, в което постави рекорд на Олимпиадата в Пекин през 2008 г. Фелпс обаче няма да може да плува толкова бързо в гъстия суров петрол, колкото във водата.

Размерът на предишни петролни разливи

Разливът на петрол, причинен от BP през 2010 г., беше много сериозен, но как количеството разлят петрол може да бъде сравнение с други подобни разливи?

Един от най-известните петролни разливи в историята на САЩ е този с танкера Exxon Valdez, при който са разлети „само" около 10.8 млн. галона петрол, или 5.9% от количеството разлято в Мексиканския залив през последните месеци.

Разливът на Exxon Valdez се помни като голяма катастрофа, защото става в отдалечен район на Аляска, а недостъпността и примитивните условия наоколо сериозно увеличават пораженията върху околната среда.

Най-големият съвременен разлив е по време на Войната в залива в Кувейт, при който иракските власти умишлено разливат 239.4 млн. галона петрол в Персийския залив и околния район.

В сравнение с разлива в Кувейт, количеството при инцидента на BP е около 76.4%. Най-сериозният разлив в Мексиканския залив преди 2010 г. е от преди 30 години, когато в периода 3 юни 1979 г. - 23 март 1980 г. от изследователския кладенец Ixotoc 1 са изпуснати близо 140.3 млн. галона петрол. Това количество се равнява на около 76% от сегашния разлив.

Загубен енергиен потенциал при разлива

Колко ли енергия щеше да осигурят разлятите близо 4.38 млн. барела? Достатъчно, за да захранят 674 563 щатски домове за една година.

Енергията от петрола може да бъде представена чрез така наречения барел петролен еквивалент (BOE), който представлява топлинна единица, базирана на приблизителната енергия, получена от изгарянето на 1 барел суров петрол. При тази конверсия един барел петрол носи приблизително 5 800 000 британски термични единици (BTU), което означава, че петролът в Мексиканския залив може да бъде превърнат в около 25.409 трлн. BTU, или около 7.45 млн. киловатчаса.

Данни показват, че през 2008 г. средното годишно потребление на електроенергия на американското домакинство е било 11 040 kWh. Това означава, че енергията загубена в разлива е достатъчна да захрани 674 563 американски домове за една година.

Разлятият петрол в камиони-цистерни

Дори транспортирането на количеството разлят петрол по земя би представлявало значително предизвикателство.

Стандартният камиони-цистерна с голям капацитет може да пренася количества от около 9 000 галона (34 000 литра). За да бъдат транспортирани всичките 184 млн. галона ще са нужни около 20 445 такива камиони.

При приблизителна дължина от между 21 и 24 метра, ако камионите бъдат наредени един за друг, дължината на конвоя би достигнала 495 км.

Сравнено с доказаните петролни резерви

Колко е разлятият е петрол в сравнение с петролните резерви в света? Въпреки че безпрецедентното количество разлят петрол представлява голяма катастрофа, се оказва, че в сравнение с доказаните световни петролни резерви, количеството е незначително.

По данни на правителството на САЩ доказаните световни петролни резерви са около 1.36 трлн. барела, като по този начин, количеството, разлято в Мексиканския залив, е само 0.000322% от оставащият петрол на планетата, за чието наличие се знае. Разливът на BP трябва да се случи още около 310 431 пъти, за да бъдат изчерпани световните петролни резерви.

Разливът представлява само 0.001670% от резервите на най-богатата на петрол страна в света Саудитска Арабия и 0.0209% от оставащите доказани петролни резерви на САЩ. Изтичането трябва да се случи още 4 793 пъти, за да бъдат изчерпвани всички доказани резерви на САЩ.

Най-големият ветрогенераторен парк в света

От BP обявиха, че са похарчили 3.5 млрд. долара около разлива, докато пазарната цена на разлятия петрол е приблизително 336 млн. долара. Ако тези 3.86 млрд. долара бяха използвани за закупуването на ветрогенератори, парите щяха да са достатъчни за близо 1 930 вятурни турбини с капацитет 1.5 mW, при цена от близо 2 млн. долара за всяка.

В резултат би могъл да бъде създаден най-големия ветрогенераоторен парк в света с потенциален капацитет 2 895 mW, или четири пъти повече от произвежданата енергия от ветрогенераторния парк в град Роско, Тексас, който в момента е най-големия в света.

За сравнение паркът в Роско в момента има 627 турбини, които могат да генерират около 781 mW електроенергия и са стрували приблизително 1 млрд. долара.

Четете Profit.bg и във Facebook

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

дсадса
# 0
17:07 | 19 July 2010
"Данни показват, че през 2008 г. средното годишно потребление на електроенергия на американското домакинство е било 11 040 kWh." Я пак! 11 мегаватчаса годишно?!? Та това прави 900 киловатчаса месечно. И тия ми говорят за енергийна ефективност...
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg