Как изкуственият интелект промени живота ни през последните 10 г.

12591
Как изкуственият интелект промени живота ни през последните 10 г.

© Pixabay

През 2010 г. изкуственият интелект се възприемаше по-скоро като някаква утопия и тема на научнофантастични книги и филми, отколкото като технология, която човек може да срещне в ежедневието си.

Преди 10 години почти никой не вярваше, че изкуственият интелект (ИИ) има потенциал някой ден да се конкурира с хората на пазара на труда.

Много перспективи се промениха през последното десетилетие. Понастоящем ИИ се използва във всякакви технологии - от екстрите във вашия смартфон, през анализ на кандидати за работна позиция, до купуването на сандвич без помощта на служител на каса.


Около технологията също така се натрупа и оправдан негативизъм, главно поради системите за наблюдение, разчитащи на софтуер за лицево разпознаване, политиката за съхраняване на лични данни и използването им (най-малкото) за таргетиране на рекламни послания, фалшивите новини и прочее.  

Как ИИ се превърна в нещо реално през последните 10 години?

Отговорът на този въпрос се крие зад технологичните постижения, в комбинация с поевтиняването на потребителската електроника, което направи високата изчислителна мощ нещо достъпно за редовите хора по света.

Основна част от ИИ, която се използва в наши дни, разчита на техника, наричана машинно обучение, което най-просто казано представлява компютър, който се самообучава чрез анализ на огромни масиви от данни.  

И по-конкретно, големите разработчици през последните 10 години се фокусираха върху модел на машинното обучение, наричан задълбочено обучение, което имитира начина, по който невроните работят в човешкия мозък, пише CNN. 

Например, чрез задълбоченото обучение компютър може да прегледа хиляди клипове на котки, така че в крайна сметка да „научи” как изглежда едно такова животно.

„Преди 10 години задълбоченото обучение не беше на радара на никого, а сега е навсякъде”, казва Педро Домингос, професор по компютърни науки в University of Washington.

ИИ все още се намира на сравнително опростено ниво. Алгоритъмът за машинно обучение обикновено може да прави само едно нещо и изисква огромни масиви от данни, за да се научи да го извършва добре.

Сериозен фокус в работата на разработчиците е насочен към това как системите за машинно обучение да станат по-усъвършенствани, така че да постигат ефект чрез много по-малко данни, обяснява Домингос, добавяйки, че е изминат дълъг път, но предстои още много работа. 

Смартфони

В наши дни ИИ е основна част от смартфоните – от системите за отключване на устройството чрез лицево разпознаване до популярни приложения, като Google Maps.

Големи компании, като Apple и Google, се опитват да вкарат ИИ в самото устройство, за да могат системи, като гласово разпознаване, да функционират на телефона вместо чрез отдалечени машини. Това позволява процесите да се извръшват с по-висока скорост.

Социални мрежи

Когато Facebook се появи през 2004 г., фокусът беше поставен върху връзката и комуникацията. В наши дни ИИ е основна част от социалните платформи.

Задълбоченото обучение се използва за всякакви неща – от публикации, през реклами, до екстри, като автоматично тагване на хора по изображения.

ИИ все повече се използва и за идентифициране и премахване на съдържание от социалните мрежи, когато става дума за фалшиви новини, нарушени авторски права и прочее.

В наши дни няма голяма платформа, която по един или друг начин да не разчита на ИИ.

Виртуални асистенти

Всеки път, когато потребителите говорят на Alexa, Siri или Google Assistant, ИИ поема нещата. Благодарение на технологията, тези системи могат да генерират отговор на конкретен въпрос.

Възходът на виртуалните асистенти започна през 2011 г., когато Apple пуснаха Siri на своя флагман iPhone. Google се включиха в играта през следващата година с Google Now, който се превърна в Google Assistant през 2016 г.

Въпреки ранния пробив на Apple и Google, това, което направи гласовите асистенти популярни, беше Alexa, пусната от Amazon през 2014 г. под формата на спийкър на име Amazon Echo.

Наблюдение

ИИ се прилага в системите за наблюдение. Благодарение на технологиите за лицево разпознаване, в наши дни човек трудно може да остане незабелязан. Тези системи се прилагат и от бизнеса, като например за контрол на достъпа до корпоративни съоръжения и прочее.

Около ИИ, използван в наблюдението, има напрежение, тъй като според мнозина това нарушава поверителността на гражданите и ги поставя в условия на антиутопия, наподобяваща Биг Брадър.

От друга страна, подобни технологии, стига да бъдат използвани етично и разумно, могат да пресекат криминални активности и да подобрят сигурността на обществените места.

Здравеопазване

ИИ все по-често се използва за диагностициране на различни здравнословни състояния.

Въпреки че повечето от тези системи са в ранен етап на разработка, съществуват стартъпи, като Mindstrong Health, които използват приложения, за да следят настроенията на пациенти с психични проблеми. 

Може ли изкуственият интелект да замени лекарите?От откриването до диагностицирането - дигитализацията до голяма степен се приема като новия подход към медицината

ИИ се използва за анализирането на масиви от данни, свързани със здравето на хората за създаването на медикаменти, които най-добре да отговорят на някои проблеми.

Изкуство

Може ли ИИ да прави изкуство? Все по-често отговорът на този въпрос е „да”.

През последните 10 години ИИ беше използван за композирането на музика, рисуване и всякакви дейности, изискващи креативност.

В някои случаи изкуството, създадено от ИИ, получава и сериозно внимание. През 2018 г. картина, рисувана от ИИ, беше продадена на аукцион за първи път в историята. 

Да, компаниите ни подслушват и ще продължат да го правятГолемите технологични компании не обичат да говорят на тази тема. Когато потребителите разберат какво се случва, обикновено изпитват гняв и разочарование

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg