Как Мормонската църква тихомълком натрупа 100 млрд. долара?

5913
Как Мормонската църква тихомълком натрупа 100 млрд. долара?

© Pixabay.com

В продължение на повече от половин век Мормонската църква тихомълком изгражда един от най-големите инвестиционни фондове.

Почти никой извън църквата обаче не знае за него.

Част от тази мистерия се изпарява през миналата година, когато бивш служител подава жалба в данъчната служба на САЩ, че фондът, който носи името Ensign Peak Advisors, е натрупал 100 млрд. долара.

В жалбата също така се казва, че църквата неправилно е използвала част от средствата на Ensign Peak. Служители на "Църквата на Исус Христос на светиите от последния ден", по-известна като Мормонска църква, отричат тези твърдения, пише WSJ.

Те също така отказват да коментират стойността на активите, които контролира техният инвестиционен фонд. “Опитахме се донякъде да запазим анонимност,” заявява пред WSJ Роджър Кларк, ръководител на Ensign Peak, от офиса на компанията в сграда в Солт Лейк Сити, в чийто регистър не фигурира.


Интервюта с над десет бивши служители и бизнес пратньори разкриват по-задълбочен поглед към една организация, която се разраства от съвсем малка компания през 90-те години до истински гигант, който се конкурира с най-големите компании на Уолстрийт.

Активите на фонда възлизат на между 80 и 100 млрд. долара към миналата година, според някои от бившите му служители. Това е поне два пъти колкото дарителския фонд на Харвардския университет и се равнява на размера фонда на SoftBank Vision Fund, който е най-големият фонд за инвестици в технологични компании в света.

Активите на Ensign peak включва 40 млрд. в акции на щатски компании, гори във Флорида и инвестиции в известни хеджфондове, като Bridgewater Associates LP, според настоящи и бивши служители.

Ръководители от църквата признават, че размерът на фонда е добре пазена тайна, като причината, според тях, е, че Ensign Peak зависи от даренията от наброяващите 16 милиона членове на църквата по света. Институцията няма никакви задължения да обявява публично своето финансово състояние.

Докладът на Дейвид Нилсен, бивш порфейлен мениждър в Ensign Peak, обаче подложи църквата на натиск да бъде по-прозрачна относно своите финанси - нещо, което тя избягва от десетилетия.

Компанията не споделя с бизнес партньори колко пари управлява, което е необичайна практика на Уолстрийт. Служителите на Ensign Peak подписват доживотни споразумения за конфиденциалност.

На повечето настоящи служители вече не им се казва колко са активите под управление на компанията, според някои бивши служители; малцина пък са служителите, които знаят за какво са парите.

В първото си интервю за дейността на Ensign Peak Кларк църковни служители, които ръководят фонда, казват, че това е нещо като парична сметка за черни дни, която да бъде използвана при тежки икономически условия.

Тъй като църквата продължава да се разраства в по-бедни райони, като Африка, където членовете не могат да даряват толкова много, тя има нужда от парите на Ensign Peak, за да финансира основната си дейност, казват те.

“Не знаем кога ще дойде следващата 2008 г.,” казва Кристофър Уадел, член на църковното подразделение, което ръководи Ensign Peak, известно като председателстващото епископство.

“Ако нещо такова се случи отново, няма да ни се наложи да спрем мисионерската дейност”, добавя той, визирайки финансовата криза отпреди 12 години. 

По време на последната финансова криза те не стигат до натрупаните резерви на Ensign Peak, като вместо това църквата намалява бюджета.

Този проповедник има 150 млн. долара и твърди, че лекува ракМнозина смятат „ходещия във въздуха“ Шепърд Бушири за шарлатанин, но според него те са просто расисти.

Бивши служители твърдят, че са чували Кларк да казва, че Второто пришествие на Исус Христос е част от причината за съществуването на Ensign Peak. Мормоните вярват, че преди Исус да се завърне, ще има период на война и трудности.

Кларк обаче твърди, че служителите сигурно не са го разбрали. “Ние вярваме, че някога спасителят ще се завърне. Никой не знае кога,” казва той.

Дарителските фондове на университетите в САЩ обикновено субсидират оперативните разходи с инвестиционните си приходи, докато Ensign Peak прави точно обратното. Годишните дарения от членовете на църквата надхвърлят нейния бюджет.

Излишъкът отива в Ensign Peak. Изповядващите религията трябва да даряват 10% от доходите си всяка година.

Някои членове вече питат защо подробностите около фонда са пазени в тайна толкова дълго време, за какво са парите и дали даряването на 10% от доходите трябва да продължи да бъде стандартна практика.

Ръководителите на църквата отказват да разкрият какъв е годишният бюджет на църквата или пък колко пари се насочват към Ensign Peak, но твърдят, че основните разходи възлизат на около 5 млрд. долара годишно.

По-голяма част от парите на Ensign Peak са от доходност от инвестиции, а не от дарения на членовете на църквата, според Кларк. В последните години фондът генерира около 7% годишна доходност, според него.

Бившите служители разкриват малко повече информация за дейността на Ensign Peak. По време на бичия пазар през последното десетилетие активите на фонда нарастват от около 40 млрд. долара през 2012 г. до 60 млрд. долара през 2014 г. и до около 100 млрд. долара през 2019 г.

Около 70% от активите са ликвидни, според един от бившите служители. С увеличаването на активите потайността около Ensign Peak се увеличава, според някои от бившите служители.

Компанията не взема пари назаем — църквата предупреждава членовете да не влизат в задължения. Тя също така не инвестира в индустрии, които мормоните считат за спорни, в това число алкохол, кофеинови напитки, тютюн и хазарт.

Повик

Църквата създава инвестиционното си подразделение, което впоследствие се превръща в Ensign Peak, през 60-те години на миналия век, по време на период на икономически трудности за вярата. През 1969 г. строителството на офис сградата на църквата е спряно, след като парите за него свършват.

Църковните лидери отдавна предупреждават членовете да заделят средства за тежки времена. Един от лидерите на църквата по онова време Нейтън Елдън Танър казва, че тя трябва да прави същото.

Отначало инвестиционното подразделение има само трима служители, а един от тримата лидери на църквата трябва да одобрява всяка сделка. До края на 70-те години подразделението вече управлява около 1 млрд. долара.

През 1997 г. подразделението е отделено в Ensign Peak Advisors, кръстено на името на хълм, който се намира срещу централната част на град Солт Лейк Сити.

Кларк пък е натоварен със задачата да вкара компанията в 20-и век, според бивш служител на фонда. Компанията в момента има около 70 служители. Един на всеки седем от тях е жена, според Кларк.

Те печелят много по-малко, отколкото биха изкарвали на Уолстрийт. Според бивш служител заплащането е под 150 000 долара годишно, което е само малка част от състоянията, които се печелят във финансовата сфера.

Ръководители преди споделяли информация за активите на фонда със служителите. Това обаче се променя в последните години и сега тези, които знаят реалната стойност на активите, са малцина.

Компанията също така създава система от над 10 компании паравани, която затруднява проследяването на инвестициите й в акции. Това е с цел да се предотврати практиката членове на църквата да следват това, което Ensign Peak прави и да ги защити от загубата на техните лични средства, според Кларк.

Една от тези компании е Neuburgh Advisers LLC, която притежава акции на стотици компании, в това число книжа на Apple Inc. на стойност 175 млн. долара и на Amazon.com за над 70 млн. долара.

Тихият гигант

Мащабите на Ensign Peak остават относително неизвестни за Уолстрйт. Компанията не споделя със свои бизнес партньори колко пари управлява.

Според външен експерт, във финансовата индустрия не подозирали, че активите на компанията доближават 100 млрд. долара. “Хората смятаха, че са между 30 и 40 млрд. долара,” казва Майкъл Мадуел, президент на Sovereign Wealth Fund Institute.

Служители на фонда рядко споделяли с външни хора с какво се знаимават, дори на приятели в същата сфера.

Фондът инвестира консервативно, казва Кларк, отчасти заради “по-дългосрочния му хоризонт”, в сравнение с много други компании. В последните години Кларк разработва програма за търговия с акции, която използва един от най-модерните тенденции в сферата на финансите.

Дебатът, който започна в Солт Лейк

Докладът на бившия служител на фонда разпали ожесточени дебати сред членове на църквата относно даренията и това как църквата използва огромните си ресурси.

Накои казват, че вярват на църковните лидери и ще продължат да даряват 10% от доходите си, докато други смятат, че църквата трябва да използва 100-те млрд. долара, за да помага на хората в нужда.

Според Уадел, който е член на църковното подразделение, което управлява Ensign Peak, при над 16 млн. членове винаги ще има различни мнения, но по-голяма част от тях “изразяват признателност за успехите, които имаме в управлението на финансите.”

Докладът на бившия служител Нилсен, който първо е публикуван във Washington Post, слага началото на този дебат. В него той обвинява компанията, че не дарява средства за благотворителност, въпреки че е регистрирана като освободена от данъци.

От църквата твърдят, че не са нарушили никакви закони и че църковната организация, като цяло, от която Ensign Peak е част, дарява близо 1 млрд. долара годишно за хуманитарни каузи и кампании.

Данъчни специалисти, запознати с програмата за подаване на сигнали на данъчната служба, казват, че не очакват жалбата срещу Ensign Peak да бъде успешна. В исторически план програмата не проявява особен интерес към данъчни въпроси, свързани с църкви, които имат специален статут в данъчния кодекс.

Ако жалбата на подалия сигнала се окаже успешна, тогава този човек може да получи до 30% от средствата, събрани от данъчните служби.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg