Как Нидерландия отвоюва земята си от морето?

4745
Как Нидерландия отвоюва земята си от морето?

© Pixabay

Наводненията в Северна Европа взеха десетки жертви, нанесоха поражения за милиарди и принудиха хиляди хора да напуснат домовете си.

Нидерландия също беше засегната от водната стихия, а над 10 000 души бяха евакуирани от домовете си още преди те да бъдат наводнени.

Всъщност, това е една от държавите, които в най-голяма степен са подготвени за борба с наводненията, защото те са част от нейната история.

През 1986 г. Нидерландия обяви създаването на 12-ата си провинция Флеволанд. Тя обаче не беше създадена чрез отделяне от друга административна единица, нито пък беше анексирана от някоя съседна държава.

Новата земя беше буквално отвоювана от морето чрез изграждането на диги и отводнителни съоръжения. По този начин нидерландците за пореден път доказаха смисъла на една от най-старите местни поговорки - "Господ създаде Земята, а холандците създадоха Нидерландия".

Нидерландия е независима държава от 1815 г., но хората, които населяват нейната територия, от хилядолетия я разширяват за сметка на Северно море. Фризийците са едни от първите племена, които се заселват по тези места - крайбрежието на Северно море, където се вливат три от най-големите реки на Стария континент - Рейн, Шелда и Маас.


Именно фризийските племена изграждат и първите диги, които имат за цел да защитят селищата им от наводненията. Това се случва 400 години преди новата ера. Обикновено тези съоръжения са сравнително малки, с височина от 60-70 сантиметра и са изградени от естествени материали. Подобни структури се изграждат в продължение на столетия, включително и през Средновековието, но от технологична гледна точка остават почти без промяна.

На 14 декември 1287 г., при голямото наводнение на Санта Лучия голяма част от дигите се късат, наводнявайки големи части от страната. Загиват над 50 000 души, а бедствието е запомнено като едно от най-тежките в човешката история. Като пряко последствие от него се появява заливът Зуйдерзее, който е образуван от нахлуването на водата в сушата.

В следващите няколко века холандците полагат огромни усилия, за да си върнат земята от Зуйдерзее. Те изграждат нови диги, които преграждат т. нар. полдери - ниско разположени участъци от сушата, които се намират под морското равнище. Отводняването им става с помпи или специални шлюзове.

Първите такива водни помпи са построени още през XIII век. Те се задвижват от вятъра и наподобяват вятърни мелници, които до ден-днешен остават един от символите на Нидерландия, макар че съвременните съоръжения за отводняване вече се задвижват от електрически или дизелови двигатели.

В началото на XX век, в края на 20-те и началото на 30-те години, е построена и последната голяма дига, която е с дължина от над 30 километра и окончателно "затваря" излаза на Зуйдерзее към морето, превръщайки го в сладководно езеро.

Кои са най-големите язовири в света? От всички сгради и съоръжения, които човечеството е изградило в своята история, едва ли има нещо, което да е оказало по-голямо въздействие върху околната среда от язовирите

На 1 февруари 1953 г. Нидерландия преживява ново катастрофално наводнение. То е предизвикано от силното вълнение в Северно море, комбинирано с пролетното повишаване на нивото на реките. В някои райони вълните достигат височина от близо 5 метра, а водата прелива над дигите, заливайки села и градове. Евакуирани са 72 000 души, а жертвите са 1800.

След тази поредна през 1958 г. в страната е приет т. нар. Закон за речните делти. Той променя структурата и администрацията на защитните диги. С него се дава началото и на проекта за защитните съоръжения по крайбрежието на Северно море, който включва изграждането на язовир и серия от нови преградни структури. Цялата инфраструктура се счита за едно от модерните архитектурни чудеса на света.

Създаването на провинцията Флеволенд също е резултат от работата по този проект и мащабните отводнителни дейности, с които се създават обработваеми площи, буквално отвоювани от морето.

Днес около 27% от територията на Нидерландия се намира под морското равнище. Именно в тези райони обаче е съсредоточено 60% от населението на страната. Голяма част от тези хора живеят в постоянен риск от наводнения.

И докато в миналото територията на страната основно се е разширявала за сметка на морето, днес процесът започва се обръща. Части от сушата са определени за наводняване в случаи на нужда, така че да се запазят по-гъсто населените райони и градове. По този начин, след като в продължение на хилядолетия увеличава своите граници навътре в морето, Нидерландия е принудена да отстъпи под натиска на климатичните промени.

В днешно време основният въпрос вече не е свързан с разширяването на обработваемите площи, а със запазването на човешки животи.  

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg