Как реагира светът на решението на Тръмп за наказателни мита?

1307
Как реагира светът на решението на Тръмп за наказателни мита?

© Pixabay

След като президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви, че САЩ планира да наложи 25% мито за вноса на стомана и 10% за вноса на алуминиеви продукти, ударната вълна се разпространи из целия свят.

Азия протестира, Канада се противопостави, а има и най-различни прогнози, че потребителите в САЩ ще плащат много повече за най-различни неща -  от кенчета бира до автомобили.

Точната форма на налагането на тези мита остава неясна, но реакциите по света са до голяма степен негативни. Това се разпростира извън пазара на метали и може да доведе до търговска война, в която да бъдат въвлечени дори хранителните продукти, пише Bloomberg.

Ето какъв бе отзвукът от света:

Норвегия: Извинението с националната сигурност не е конструктивно

Европейските държави също се включиха, а коментарът на Норвегия се фокусира върху Ахилесовата пета на цялото това нещо – за какви рискове за националната сигурност всъщност говори Тръмп, сообено когато металите идват от твои съюзници?

Предлагането на националната сигурност като извинение за налагане на протекционизъм не е конструктивно, обявиха от външното министерство на Норвегия. По-рано през деня от Япония заявиха горе-долу същото.

Moody’s: Канада и Бахрейн са изложени на най-голям риск

От Moody’s Investors Service обявиха, че Канада и Бахрейн ще са големите губещи, ако бъдат оплетени в мрежата на Тръмп. От агенцията предупредиха, че “Митата в дългосрочен план върху стоманата и алуминия може да доведат до влошаване на търговските отношения в светoвен мащаб и да бъдат последвани от ответни мерки от страна на другите държави.”

Австралия: Ограниченията изкривяват търговията и увеличават рисковете

Австралия не може да каже нищо хубаво за предприетия от Тръмп ход и подобно на други правителства, нейните политици също искат да знаят дали ще има изключения.

“Налагането на мита като тези единствено ще изкривят търговията и в крайна сметка, ще доведат до загубата на работни места,” заяви министърът на търговията Стивън Сиобо. Той определи плановете на Тръмп като “разочароващи”.

Китайски производители на метали заявиха, че се задават ответни мерки

Митата на САЩ върху вноса на алуминий “отменят световния търговски ред,” заявиха от китайската Асоциация на производителите на цветни метали. “Други страни, в това число и Китай, ще предприемат ответни мерки.”

Асоциацията на производителите на желязо и стомана в Китай: Митата на Тръмп са глупави

В стоманодобивната индустрия на Китай са бесни. “Това е глупава протекционистична мярка, която само ще отслаби САЩ, вместо да я направи по-силна,” заяви вицепредседателят на Асоциацията на производителите на желязо и стомана.

Китай изнася ограничено количество стомана за САЩ. Свръхпротекцията над щатските стоманодобивни компании единствено ще направи индустрията остаряла, като в същото време ще се вдигнат цените за потребителите.

Акциите на азиатските компании от сектора поевтиняха

Акциите на компаниите за добив на стомана и алуминий в Азия поевтиняха - на фона на опасенията, че ще изнасят по-малки количества за САЩ и че ще се сблъскат с по-голяма конкуренция на други пазари. Акциите на южнокорейската Posco се обезцениха с 3.7%. Понижения имаше още в Япония и Китай.

От Япония обявиха, че металите на страната не вредят на националната сигурност на САЩ

Япония е един от най-важните съюзници на Вашингтон в Азия, а правителството й има нужда от яснота от страна на Тръмп относно това кои държави ще са обект на новите мерки и дали ще има изключения.

“Вносът на стомана и алуминий от Япония, която е съюзник, не засягат по никакъв начин националната сигурност на САЩ,” заяви министърът на търговията на Япония Хирошиге Секо.

От Moody’s очакват последици за потребителите в САЩ

Ограниченията вероятно ще имат сериозен еефект върху потребителите на метали в САЩ, според Moody’s Investors Service. Местните производители може да се сблъскат с по-високи цени за внос, което ще засегне сектори, като аеронавтиката, автопроизводството, производството на машини, химическото производство, строителството и производителите на гуми.

Рисковете за икономическия растеж засега изглеждат ограничени, но в дългосрочен план конкурентоспособноста и иновациите в САЩ може да пострадат от протекционистичната търговска политика на страната.

ANZ: Митата крият риск от избухването на търговска война

Планираното въвеждане на мита увеличава “рисковете от търговска война, която може да се отрази на икономическия растеж,” заявиха от Australia & New Zealand Banking Group Ltd. По отношение на ефекта върху самите метали, последствията са разнпосочни, според банката.

При стоманата износът на Китай за САЩ е едва 2% от общия и това количество лесно може да бъде насочено към други пазари. При алуминия обаче Китай осигурява около 10% от вноса на САЩ и предвид дефицита на суровината по света, с изключение на Китай, това може да окаже сериозно влияние върху цените.

Китай има много начини, по които да отговори

Китай има много начини, по които да отговори, според бившия австралийски премиер Кевин Ръд. Сред тях са ответни мерки срещу доставките на хранителни продукти от САЩ или срещу Boeing Co., заяви Ръд. Ескалацията на напрежението от страна на Пекин обаче не е гарантирана.

Канада ще реагира, ако бъдат наложени мита върху вноса й в САЩ

Канада обещава да въведе ответни мерки, ако Тръмп спази обещанието си за въвеждане на мита върху вноса на стомана и алуминий, като в същото време се надява за нея да има изкючение.

“Ако бъдат наложени ограничения върху канадските стоманени и алуминиеви продукти, Канада ще въведе ответни мерки, за да защити търговските си интереси и работниците си,” заяви външният министър Кристия Фрийланд.

Митата върху стоманата са „голяма грешка“

Планираните мита върху стоманата ще нанесат сериозен удар на щатските заводи. “Това е голяма, голяма грешка,” казва Тимъти Фиоре, председател на комисията по изследвания към щатския институт ISM.

“Това ще доведе до големи сътресения и увеличаване на разходите тук. Ние вече не произвеждаме много от тези стоманени продукти, така ще трябва да ги внасяме, така или иначе.”

Смята се, че Тръмп ще забави въвеждането на митата

Тръмп е забавил решението за налагането на митата върху вноса на стомана и алуминий – ход, който може да озлоби както съюзници, така и врагове, според запознати източници.

Ръстът в цените на акциите на Nucor Corp., U.S. Steel Corp., AK Steel Holding Corp., Steel Dynamics Inc., Alcoa Corp. and Century Aluminum Co. впоследствие бе ограничен.

Смята се, че ръководители на металодобивни компании тръгват за Вашингтон

Главните изпълнителни директори на компании за стомана и алуминий, сред които Century Aluminum и Nucor, ще посетят Белия дом, където ще участват в среща за евентуалните мерки за ограничване на вноса.

От SocGen прогнозираха „съпътстващи поражения“

Голямото нещо, за което трябва да се следи, ще са ответните мерки, най-вече от страна на Китай, като е възможно индустрии извън добива на стомана и алуминий да бъдат засегнати, смятат от Societe Generale SA.

Митата също така ще вдигнат инфлацията за купувачите на металите. Вносът задоволява 55% от търсенето на алуминий в САЩ и 35% от това на стомана.

Стоманодобивна компания: Митата ще навредят на световната икономика

Всеки вид търговски ограничения вредят на бизнеса и ще навредят и на световната икономика, обявиха от Северстал - една от най-големите руски стоманодобивни компани. САЩ обаче съставляват едва 2% от продажбите на компанията, която заяви, че лесно може да пренасочи това количество на други пазари.

От Anheuser-Busch InBev призоваха Тръмп да преосмисли позицията си

По-високите мита може да струват на САЩ хиляди работни места и да вдигнат разходите на пивоварите с милиони долари, заяви финансовият директор на Anheuser-Busch InBev NV Фелипе Дутра.

“Около 2 млн. работни места зависят от пивоварната индустрия в САЩ. Призоваваме министерството на търговията и президента на САЩ Доналд Тръмп да помислят за ефекта от тези търговски ограничения,” каза още той.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg