Как решение в Китай предизвика криза с боклука в Англия

7333
Как решение в Китай предизвика криза с боклука в Англия

© Pixabay

Китай забрани вноса на отпадъци – нещо, което предизвика сериозни главоболия на световната индустрия за рециклиране.

През миналата година Китай забрани вноса на 24 вида отпадъци, включително пластмаса и хартия. В края на миналата седмица азиатската страна разшири забраната, като добави нови отпадъци в забранителния списък, сред които стомана и употребявани части от автомобили и стари кораби, предава CNN.

Забраната предизвика тежки последствия на някои места по света. Град в Австралия започна да събира отпадъците на депо, тъй като вече няма капацитет да ги рециклира.

Във Великобритания пластмасовите боклуци също започнаха да се държат на склад, като евентуално ще бъдат изгаряни.

Щатският институт по рециклиране предупреждава, че китайската забрана прекъсва веригата за доставки и може да провокира производителите да започнат да използват нови материали.

Експертите обаче посочват, че всичко това е необходима аларма за страни като Великобритания, САЩ, Австралия, Япония и други, които разчитат на Китай да изкупува и рециклира боклуците им вместо тях.

Institute of Scrap Recycling Industries посочва, че 31% от американския износ на скрап е отишъл към Китай през миналата 2017 година.

Във Великобритания почти всички пластмасови отпадъци се пращат към Китай и Хонконг за рециклиране.

Така след като азиатската страна затвори вратите си за планините от боклук, няколко страни, сред които Англия, започнаха да говорят за въвеждане на данъци върху някои пластмасови изделия. Идеята е това да провокира хората да използват по-малко пластмасови продукти. 

Други страни като Австралия инвестираха десетки милиони, долари за да подпомогнат местните общини в борбата с боклука.

Британците ще получават пари за върнати пластмасови бутилкиПодобни схеми функционират отдавна в страни като Дания, Швеция и Германия.

Саймън Елин, изпълнителен директор на британската Recycling Association, коментира, че китайската забрана провокира повече инвестиции в технологиите за рециклиране.

Това е така, защото Китай и другите големи изкупвачи на отпадъци, включително доста европейски страни, ще продължат да търсят висококачествен скрап, от който чрез рециклиране да създават нови продукти. С други думи Китай забранява вноса на нискокачествените отпадъци, които замърсяват околната среда.

Страни като Индия, Индонезия, Виетнам, Германия и Холандия започнаха да изкупуват британски отпадъци, но на ниски цени и не всички видове.

По думите на Елин някои нискокачествени отпадъци като пластмасата представляват сериозен проблем, тъй като няма пазар, които да желае да ги изкупува.

Тъй като Великобритания вече няма да може да извозва пластмасовите си отпадъци, ще се наложи мащабна реформа в политиката за рециклиране, посочва експертът.

Според него в бъдеще и други страни ще последват примера на Китай и ще забранят вноса на нискокачествени боклуци.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg