Как се охлажда светът по време на глобалното затопляне?

12727
Как се охлажда светът по време на глобалното затопляне?

© Pixabay

В Сингапур, близо до Екватора, температурите често се повишават над 32 градуса по Целзий.

Но в популярната ботаническа градина Gardens by the Bay (Градините край залива) температурата е на постоянно ниво от 24 градуса.

Нарцисите и лалетата в оранжериите, както и десетина небостъргача в околността, които обикновено са пълни с банкери, туристи, комарджии и пазаруващи, разчитат на най-голямата подземна охлаждаща система в света, пише Bloomberg.

Сингапур разполага с гигантски климатик, който се опитва да реши един от най-належащите проблеми на човечеството - как да остане на хладно по време на глобалното затопляне.


"С повишаването на средните температури, търсенето на климатици и хладилници в световен мащаб се увеличава. Това обаче води до генериране на нови вредни емисии - омагьосан кръг, който трябва да бъде прекъснат", казва Винод Томас от института за държавни политики Лий Куан в Сингапур.

През последните две десетилетия употребата на климатици изживява истински бум. В Китай енергията, използвана за охлаждане на вътрешни пространства, бележи среден годишен ръст от 13%. Само увеличението там се равнява на цялото годишно потребление на Великобритания.

В горещите дни около 50% от произведената електроенергия в Поднебесната империя отива за захранване на климатични инсталации.

В много от останалите развиващи се страни ситуацията е подобна. С увеличаването на доходите в Азия, Африка и Южна Америка през XXI век един от основните "статус символи" на средната класа е именно покупката на климатик.

Прогнозите на Международната енергийна агенция сочат, че до 2050 г. в света ще бъдат продавани по 10 климатика на всяка секунда. Дотогава около две трети от домакинствата по света ще притежават климатици. Половината от това търсене ще бъде генерирано от Китай, Индия и Индонезия.

Как изглежда жилището на българина днес?Второ жилище притежават 9.7% от домакинствата

Всичко това означава, че светът ще се нуждае от огромни количества енергия, за да захранва тези уреди. Една трета от произведената електроенергия в света вероятно ще отива за охлаждане на сгради и превозни средства.

Ако енергийните системи продължават да разчитат основно на изкопаемите горива, тази тенденция неминуемо ще доведе и до съответния ръст на въглеродните емисии.

Увеличаващото се потребление на охлаждащи уреди кара производителите да разработват иновативни системи, като "горещите помпи", климатиците със соларно захранване, охлаждащите изпарители и др. Засега един от най-ефективните методи е изграждането на централен "мегаклиматик", който да охлажда няколко сгради или дори цели квартали.

Една от най-големите климатични инсталации в света се намира именно в Сингапур. Островната държава е интегрирала системата, както и други технологии за управление на градската среда, включително и за утилизиране на отпадъци, в тунелите под финансовия център на града.

Петкилометрова мрежа от тръбопроводи охлажда няколко жилищни сгради, офиси, банки, молове и емблематичния хотелски и казино комплекс Marina Bay Sands. 

В сърцето на инсталацията стои централа, която охлажда вода до 4.5 градуса по Целзий, която впоследствие циркулира из околните сгради и магазини.

Градът-държава се нуждае от ефективна охлаждаща система, тъй като средните температури там се покачват два пъти по-бързо от тези в останалата част на света за последните шест десетилетия - с около 0.25 градуса по Целзий за десет години.

До голяма степен това се дължи на обезлесяването на острова с увеличаването на населението. Последното десетилетие беше най-горещото в историята, а до 2100 г. се очаква среднодневните температури да достигнат нива между 35 и 37 градуса по Целзий.

Половината плажове по света ще изчезнат до края на векаПродължаващата климатична криза е на път да унищожи половината пясъчни плажове по света до края на века, се предупреждава в ново проучване

Според местните власти "централизацията" на климатичните системи може да спести до 40% от енергията, в сравнение с традиционните самостоятелни охлаждащи уреди.

По-голямата част от електричеството в Сингапур се произвежда от централи, работещи с природен газ, което означава, че спестените въглеродни емисии се равняват на около 10 000 автомобила.

В азиатската държава през последните години се наблюдава значителен ръст и на енергията, произведена от възобновяеми източници, като соларните панели и други "зелени" алтернативи, но тя не разполага с достатъчно територия, за да разчита на тях в по-големи мащаби и да изгражда соларни и вятърни паркове.

Следващата стъпка в разрарботките на по-ефективна система за охлаждане е изграждането на футуристичния град Тенга в западната част на острова. Той ще разполага със "зелени" коридори от дървете, обществени ферми, градини на покривите на сградите и стратегическо разположение на сградите, което ще възпрепятства проникването на жегата от тропическите слънчеви лъчи.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

huokjng
# 0
20:06 | 9 June 2020
Казвам се Биака лукас, аз съм от българия. Искам да свидетелствам за добрата работа на БОГ в моя живот, заради лошата икономика в моите страни, които влизах онлайн и попаднах на заема JOSE Luse в публикация, в който се казва, че заемната компания дава на широката публика заем на много ниска лихва. И така, аз се свързах с компанията чрез нея имейл :( joseluisloans@gmail.com) която кандидатствах за заем от 15 000 долара за срок от 2 години. Компанията ми отговори и ми изпрати всички условия на нейната компания, аз се съгласих с тях. След като одобрих молбата си за кредит, получих известие от моята банка, че банковата ми сметка, че 15 000 долара са били кредитирани по банковата ми сметка, завърших погасяването на заема на 18 декември, преди да започне избухването на корона. И така, бих искал да се възползвам от тази възможност да изпратя съобщение до всички, които търсят надежден частен кредитор в Интернет, да кандидатстват за заем от jose luis чрез електронна поща: (joseluisloans@gmail.com) можете също да се свържете с тях в приложението Whats: (+1 3075431042) Можете също така да се свържете с мен, ако имате нужда от моята помощ или искате да ми зададете въпроси за това как получих заема. Ето моят имейл: [bautmanslukas@gmail.com]
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg