Как се живее в града с най-чиста вода в света?

7479
Как се живее в града с най-чиста вода в света?

© Instagram

Това е историята на един леден град с малко над 500 жители. Град, в който се пие най-чистата вода в света благодарение на съседите му – айсбергите, пише ВВС.

Когато кметицата Мери Киликти се мести със семейството си през 1980 г. на остров Кикиктарюак (в превод „голям остров“), тя никога не е виждала толкова айсберги на едно място. Сега тя е първата кметица на малкото селище в Нунавут, Канада, и не спира да се изненадва от геометричната красота на пейзажа.

„Формите му са просто невероятни. Тук са през цялата година, за да ги гледаме. Те са част от нас“, казва Мери за плаващите ледени маси. Според нея всички жители на градчето се познават.

Кметството се намира точно над Северния полярен кръг. Това е една от териториите в Ненавут, които са най-близо до Гренландия, на входния пункт на Национален парк „Ауюитук“.

 

Публикация, споделена от Taylor Thomas Albright (@taylorthomasalbright) на

Айсбергите спират тук на път в южна посока от пролива Дейвис заради носа и плитките води. Те са част от културата и пейзажа на общността, която е успяла да запази собствените си традиции и език и да предлага най-чистата вода в света.

Когато свърши училището, повечето семейства напускат Кикиктарюак и пътуват два-три часа със снегоход до къщите или палатките си. През лятото, когато ледът се разтопи, семействата пътуват с лодки.

Къмпингуването е централна дейност в живота на градчето. Дори има конкретна дума, която го описва в прехода между пролетта и лятото - upirngik.

Дейзи Арнакук и съпругът й Били имат къща в Кангиктукулу, което означава „прекрасен малък вход“. Къщата била построена от бащата на Дейзи и семейството често прекарва време там с внуците си, като се отдава на лов и риболов. Освен това тук отсядат туристи приключенци, които искат да посетят националния парк.

Снежни шапки на хиляди години

Айсбергите, които заобикалят териториите на Нунавут, са се формирали в продължение на хиляди години. Когато падне сняг, по-старата снежна маса става по-твърда с времето и така превръща меката си текстура в кристална ледена шапка.

От тази ледена маса се раждат ледниците, от които се освобождават и плават айсбергите. Заради силните течения много ледени маси от други области се озовават в Нунавут, която се превръща в световната столица на айсбергите.


„Водата, която идва тук, е много чиста, с много малко бактерии. Така е от хиляди години“, обяснява специалистът по ледници Дерек Мюлер от университета Карлтън в Канада. Водата от айсберг е лишена от някои минерали, които подпочвените води и получават, докато минават през земята.

Хората в Кикиктарюак събират водата директно от ледените блокове. „Това е част от нашата култура. По този начин семействата, които живеят около айсбергите, извличат вода. Трябва да уважаваме тази традиция и да я продължим. Да чупим леда, да го разтопяваме, да го пием“, споделя Киликти.

Усмивка вместо „здравей“

В Кикиктарюак повечето хора говорят инуктитут, английският не се използва толкова в тази част, колкото в по-големите градове в Нунавут. Инуктитут не е единственият език. С 26 различни диалекта само на територията на Нунавут, този език отразява различните форми на говорене, които варират според общностите.

Различните диалекти са се развили, когато инуитите (група ескимоски народи – бел. ред.) живели в малки и изолирани зони допреди 50 години. В последно време инуитският език започва да се превръща в един-единствен диалект в резултат на установяването на по-големи и постоянни инуитски общности.

Голяма част от думите на инуктитут не могат да се преведат директно на английски, тъй като описват уникални аспекти от начина на живот на инуитите. Например, няма дума „здравей“. Инуитите поздравяват с усмивка.

По същия начин в Кикиктарюак хората не казват „не“, а използват носа си. „Просто използвам лицето си. Това е сигнал, за да кажа „не знам“ или „не, не мога“. Много го използваме“, споделя  кметицата.

Езикът и айсбергите са част от идентичността на градчето, което местните наричат просто Кик.

Запазване на инуитския начин на живот

С модернизацията много възрастни инуити се притесняват, защото традиционният им начин на живот изчезва. В резултат на това някои инуити опитват да запазят езика инуктитут и знанието за инуитските традиции.

„Когато ходехме на училище през 50-те и 60-те години на миналия век, не ни разрешаваха да говорим инуктитут. Учителите, системата и канадското правителство винаги ни казваха, че трябва да се научим да говорим и да пишем на английски“, казва Ирник, която прекарала първите 11 години от живота си в иглу.

„Но все още говорим инуктитут помежду си, за да запазим езика ни жив и много от младежите ни също го говорят“, допълва тя.

Айсберг-гигант е на път да се откъсне от Антарктида Надминава по размери американския щат Делауеър

Дейзи Арнакук и други активисти предлагат програми за обучение на най-младите поколения как да живеят със земята, така както са го правели предшествениците им.

На тези курсове инуитските младежи усвояват традиционни способи за оцеляване, като например как да си построят иглу, как да оцелеят в суровата арктическа зима, когато температурите могат да паднат до минус 60 градуса по Целзий, и как да разфасоват северен елен, за да си осигурят храна.

„Крепостта на нашето традиционно познание е голямата причина да обичаме общността си“, казва Киликти.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg