Как ще функционира 5G?

15830
Как ще функционира 5G?

© Pixabay.com

Следващата мобилна мрежа в света - 5G, обещава да бъде експлозивно бърза, да създаде пространство за все по-голям брой свързани с интернет устройства и дори да изтощава по-малко батерията на телефона.

Но не бързайте да си купувате телефон, съвместим с 5G, защото техническите стандарти все още се изработват. И бъдете подготвени за по-високи месечни сметки, тъй като доставчиците ще трябва да вложат милиарди долари за осъвременяването на мобилните мрежи, пише Bloomberg.

Но компании, които разчитат на безжично свързване, вече мечтаят да използват 5G в работата си.

Какво е 5
G?


5G означава пето поколение мобилни мрежи или пето поколение безжични системи. То ще бъде наследникът на 4G, въведен през 2009 г. 5G може да се окаже сто пъти по-бърз от 4G - със скорост, достигаща до 10 гигабита в секунда.

Това означава, че един
HD филм ще може да бъде свален за секунди. 5G ще увеличи и общата честотна лента, която ще бъде необходима за побирането на добавеното търсене от „интернет на нещата“ - увеличаващия се брой предмети от хладилници до светофари и кучешки каишки, за изпращане и получаване на данни.

Как може да работи?

5G вероятно ще използва съществуващото мобилно пространство и ще го разшири, като използва по-високи честоти, наречени милиметрови вълни, защото те са дълги от 1 до 10 мм. Милиметровите вълни могат да носят повече данни, които обаче пътуват само на кратки разстояния.

Така че те ще изискват много малки базови станции, които да получават сигнали и да изпращат данни. Базовите станции ще изпращат сигнали помежду си и от и до 5G кулите, използвайки технологията
Massive MIMO.

5G
кулите вероятно ще имат 100 порта за антени, в сравнение с десетина порта на 4G клетъчна кула. Телефоните ще имат способността да предават на различни честоти.

И вместо да изпраща сигнали във всички посоки, както прави настоящата мобилна антена, 5
G ще използва цифрово пресяване и генериране на лъчи, за да изпраща фокусирани сигнали.

Алгоритми ще откриват най-добрия маршрут от и до всяко устройство. Освен това, вместо използване на приемник-предаватели за изпращане и получаване на данни, пълна дуплекс технология ще позволява на приемник-предавателите да вършат и двете неща едновременно.

Как ще бъде по-бърз?

Да, и как ще позволи повече връзки. Милиметровите вълни ще пренасят повече данни. Големият брой базови станции ще намали необходимото време за пътуване на вълните и ще позволят някои връзки да останат местни.

Например, ако искате да се обадите на приятел, който е в същия мол, вместо да изпращате сигнал навън към мрежата и след това мрежата да го връща към телефона на приятеля ви, близките базови станции на мола могат да управляват връзката директно.

Повечето атнети на кулите и фактът, че данните се предават и получават по едно и също време, би трябвало да доведе до повече връзки без почти никакво забавяне, известно като ниска латентност. И 5G би трябвало да може да прихваща радио сигнали от устройства, което би спестило батерия.

Какво може да се направи с всичко това?

Скоростните 5G мрежи могат да изпращат команди до кола без шифьор по-бързо, отколкото би могъл да реагира човек. И комуникацията между колите би им позволила да се придържат на безопасно разстояние една от друга. Това означава по-малко катастрофи и задръствания.

При медицината от разстояние почти мигновеното изпращане на видео и данни би позволило на хирурзите да оперират от далечно разстояние, използвайки роботизиран скалпел.


Кога ще го видим в действие?

Някои 5G технологии минават през тестове в момента. AT&T и Verizon Communications провеждат опити с 5G фиксирани връзки у дома и на работното място. Южна Корея се надява да има 5G мобилна мрежа за Зимните олимпийски игри в Пьонгчан през 2018 г. Авиокомпании от цял свят очакват да започнат 5G мобилни услуги през 2020 г.

Какво следва?

На първо място, създаването на стандарти в индустрията. Тестват се различни модели за всичко – от начина, по който ще бъдат изградени мрежите, до какви части от електромагнитния спектър ще се използват.

Компании като 3rd Generation Partnership Project (3GPP), Институтът на електрическите и електронните инженери и Международният телекомуникационен съюз ще представят предложенията си пред бизнеса. Всяко предложение ще бъде поставено на гласуване, спечелилите технологии и практики ще бъдат включени в стандарта.

Какво правят компаниите?

Още преди финализирането на стандартите някои компании залагат на технологиите, които вероятно ще бъдат използвани и се стремят да се сдобият със съответните патенти. Компании, като Nokia, Ericsson и ZTE, се стремят да затвърдят позициите си в технологии от радио достъп до модулирани сигнали.

Вижте коя държава ще има 5G мобилна мрежа първа в светаПо данни на Европейската комисия, 5G мрежата може да донесе икономически ползи в сектори, като здравеопазване, транспорт, битови услуги, в размер на 113 млрд. евро до 2025 г.

Големите играчи, като Qualcomm, Intel, Verizon Communications и AT&T, ще решат колко бързо ще се развие 5G.

Колко ще струва?

Accenture смята, че 5G систумата ще струва 275 млрд. долара за седем години в САЩ. Много е рано да се прогнозира как това ще се отрази на месечната сметка за 5G услуга. Но средната сметка за мобилен телефон отвъд океана е нараснала от 51 долара на месец през 2007 г. до 80 долара през 2014 г.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg