Как Сингапур стана едно от най-богатите места в света

7496
Как Сингапур стана едно от най-богатите места в света

Сингапур е определян от някои като най-добре развилата се държава през 20-и век.

"Не смятам, че някоя друга икономика, дори и другите Азиатски тигри, може да се похвали с толкова добра статистика на бърз икономически растеж, пълна заетост и много добри социални индикатори като продължителност на живота, образование и т.н. през първите 20 години," казва Линда Лим, икономисти в Мичиганския университет, цитирана от npr.org.

Ли Куан Ю, човекът, който основава модерен Сингапур и почина през миналата седмица на 91-годишна възраст, стои начело на тази икономическа трансформация. Той бе един от най-влиятелните лидери на 20 век. И автократ, чийто малък остров-държава се превърна в едно от най-богатите места в света и модел за подражание за други правителства, не само в Азия.


Сингапур разполага с малко земя и няма природни богатства. След като става независима през 1965 г., бившата британска колония се трансформира в основен производствен и финансов център. Икономистът Милтън Фридман посочва Сингапур като пример за това как развитието трябва да се случва по правилния начин.

"Ако сравните условията, в които живеят хората в Сингапур, с условията в Китай или Индонезия, ще видите, че икономическата свобода е много важен компонент от общата свобода," казва Фридман.

Консерваторите гледат на Сингапур като история на успеха на свободния пазар. Ниските данъци, малкото капиталови ограничения и либералната имиграционна политика превърнаха Сингапур в едно от от най-космополитните места в света.

"Те имат много, много свободна търговия, много ниски митнически тарифи и много малко други ограничения," казва Джош Курланцик от Съвета за международни отношения на САЩ. "Те се хвалят с това как можеш да основеш компания в Сингапур за три часа."

Подобно на Китай на Дън Сяопин, който подражавал в много отношения на Сингапур, управлението на Лий изиграва важна роля за икономиката.

"Едни от най-големите сектори като корабостроителство, електроника, банкиране, а сега вече и частно банкиране, започват да се развиват на местно ниво, защото Ли Куан Ю и неговото правителство специално насочват държавни средства в тези сфери," казва Курланцик.

Правителството също така осигурява социални услуги като жилища и здравеопазване по начин, който либералните икономисти аплодират.

Лим, която израства с Сингапур, казва, че с това се печели в определена степен социален мир. Тя твърди, че този тип политика е дело на кабинета на Лий, но в същото време той ръководи така, че тази политика да се прилага успешно.

"Той разбира политиката на това много разнообразно място и изготвя закони, в това число законите за труда, които създават стабилното и спокойно място, което чуждестранните граждани и компаниите търсят," казва Лим.

Самият Ли вярвал, че икономическият растеж на Сингапур е обвързан със споделените ценности на различните етнически и религиозни групи.

"От 1965 г. имаме едно общество, в което няма разделение и което твърдо подкрепя системата на меритокрация, която се стреми постоянно към по-високи стандарти на обучение, по-високите стандарти на работа и въобще меритокрация на всяко ниво," заявява Ли пред студенти през 2013 г.

Днес Сингаур е една зряла икономика, която, по подобие на Япония, отчита забавяне на икономическия растеж. На страната й се налага да се конкурира с други страни с ниско заплащане, които понякога са копирали икономическата й политика. Според Курланцик Сингапур изпитва проблем, който е познат на Запада.

"Хората живеят добре, но БВП на глава на населението прикрива високото ниво на неравенство, така че това определено е голям проблем за Сингапур днес и едно от нещата, върху които настоящият премиер се е концентрирал," казва той.

Сингапур обаче си остава голям финансов център с висок стандарт на живот, а Ли Куан Ю ще бъде помнен като човека, който превръща този просперитет в реалност.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg